Megszűnt a figyelmeztetés intézménye a hatósági eljárásokban – január 1-től hatályos!!!

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének honlapján jelent meg február 03-án az alábbi cikk. Mivel nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy MIT is jelent ez a valóságban, ezért egy az egyben bemásoltam ide.

Utána egy kis magyarázat hozzá, hogy érthető legyen a cikk fontossága.

 

Nézzük akkor előbb a megjelent tájékoztatót!

Hatályon kívül helyezte a 2004. évi XXXIV. törvény a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról 12/A. §-át a 2019. évi LXVI. törvény Magyarország 2020. évi központi költségvetésének megalapozásáról 97.§-a 2020.01.01. napjával. Ennek értelmében 2020. január 1-től a hatósági eljárásokban nincs lehetőség a figyelmeztetés intézményére, a hatóságoknak már az első ízben tapasztalt jogsértés esetén is bírságot kell kiszabnia a KKV-k esetében.

 

Január elsejétől tehát hatályát veszítette a hatósági eljárásokban a KKV-k vonatkozásában az a kedvezmény, miszerint bírság helyett a hatóság első alkalommal fő szabály szerint figyelmeztetést alkalmaz a KKV-kkal szemben. A közigazgatási eljárások kapcsán a hatósági ellenőrzések során első ízben tapasztalt jogsértés esetén – a 2019. december 31-ig hatályos szabályok szerint – a közigazgatási szervek bírság kiszabása helyett figyelmeztetést alkalmaztak néhány, a törvényben felsorolt súlyos jogsértés kivételével. E szabály szerint nem szabhattak ki azonnal bírságot, kötelesek voltak figyelmeztetést alkalmazni. Ez a könnyítés 2020. január 01. napjától nincs, a hatóságok már az első esetben elkövetett jogsértés esetén is bírságolnak, akkor is, ha az ügyfél kkv.

MKFE Kommunikáció/MKFE Jogi Csoport

 


 

Mi volt eddig?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor eddig mi is volt, és mi az, ami megszűnt.

Nézzük meg ehhez az eddig érvényes jogszabályt!

„12/A. §

A hatósági ellenőrzést végző szervek kis- és középvállalkozásokkal szemben az első esetben előforduló jogsértés esetén – az adó- és vámhatósági eljárást kivéve – bírság kiszabása helyett figyelmeztetést alkalmaznak, illetve kötelesek megvizsgálni a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 94. § (1) bekezdés a) pontjában szabályozott eljárás alkalmazásának lehetőségét.

Nincs lehetőség a bírságtól való eltekintésre, amennyiben a bírság kiszabásának alapjául szolgáló tényállás megvalósulásával emberi élet, testi épség vagy egészség került közvetlen veszélybe, környezetkárosodás következett be vagy a tizennyolcadik életévüket be nem töltött személyek védelmét célzó jogszabályi rendelkezés megsértésére került sor.

 

Ez a törvény nagyon FONTOS volt a Kis- és Középvállalkozások (KKV-k) számára, a fuvarozók, szállítók esetében! Az, hogy mi számít kis- és középvállalkozásnak, a jogszabály korábbi paragrafusai írják le, és egyértelművé teszik azt (pl. mennyi az éves árbevétel, hány főt foglalkoztat, stb.)

Az itt idézett, és január 1-ig a valóságban is alkalmazott jogszabályi pont lényege, hogy ha te a KKV kategóriába tartozol, akkor:

  • ha első esetben történt a jogsértés (pl. a vezetési idő vagy a pihenőidő megsértése),
  • és ez a jogsértés NEM veszélyeztette a közlekedés biztonságát,
  • az emberi életet, az egészséget vagy a testi épséget,
  • illetve nem okozott környezetkárosodást,
  • vagy nem sértette a 18-ik életévüket be nem töltött személyek védelmét szolgáló rendelkezéseket,

akkor az ellenőrző hatóság bírság kiszabása helyett csak figyelmeztetésben részesített. Így adott esetben egy akár 300-400.000 forintos bírság kiszabását is megúszhattad.

Ez az, ami ezzel  a rendelettel január 1-től megszűnt. Pont.

 


 

ÉS MOST TE DÖNTESZ!!! TE MIT TESZEL INKÁBB?
Online tachográf szimulátor – a hiányzó lépcsőfok!
Válaszold meg MAGADNAK, hogy TE inkább mit teszel/tennél! FIGYELEM! A “jutalom” akár egy komoly bírság is lehet!
  • Élesben “gyakorlok” a saját tachográfomon, hátha nem cseszek el semmit.
  • Igénybe veszem a “parkolói oktatás” intézményét, megtanulom a fiuktól a tachográf kezelését – talán nem lesz gond belőle.
  • Videókon próbálom megtanulni a tachográf kezelését.
  • A tachográf részletes útmutatójából (kb. 170-180 oldal) tanulom meg annak kezelését.
  • Megyek, mindegy, mi lesz, bízok benne, hogy nem kapok bírságot!
  • Inkább eleget gyakorlok KOCKÁZATMENTESEN az új, online tachográf szimulátoron.

 

Ezen a webes felületen és az előző cikkben (ami ide kattintva olvasható el) részletesen olvashatsz és nézhetsz videókat arról a teljesen egyedülálló fejlesztésről, ami február 20-ától indul élesben. Egy olyan HIÁNYPÓTLÓ VALÓS GYAKORLÓ ESZKÖZRŐL van szó, amihez még csak ki sem kell mozdulnod otthonról vagy az irodádból – mégis, KELLŐEN ÉS ALAPOSAN BEGYAKOROLHATOD a digitális tachográf TELJES kezelését, különböző élethelyzetekben.

 

Nem kell elmenned sehova! Csak bekapcsolod otthon vagy bárhol a számítógépedet, laptopodat, tabletedet, felcsatlakozol az Internetre és már gyakorolhatsz is, amennyit csak szükségesnek látsz! Ott a szimulátor épp előtted, csak nyúlj ki érte!

 

Az eddigi rengeteg előzetesen regisztrálók közül páran többek között a következőket mondták arra, miért regisztráltak (magánszemélyek és cégek egyaránt):

“Minél jobban megismerni és elsajátítani a tachográf kezelését, ezáltal megúszni a későbbi hibákat követő büntetéseket.” – T. István

“Több ismeret szerzése és gyakorlatot szerezni a tachográf kezelésében.” – J. Gyula

“Bírságok elkerülése” – Céges regisztráció

“A gyakorlás segítségével elkerülni a későbbi tachográf használata közbeni estleges hibákat.” – R. Zoltán

“Gyakorlás céljából, mivel eddig korongos autóval jártam! – K. Gusztáv

“GKI oktatás során való felhasználás. Tanulók számára egyéni felkészülés.” – V. Zoltán, iskola vezető

“A tachográf biztonságos kezelése.” – S. László

“Önfejlesztés” – T. Gerzson

“A sofőrjeimet megfelelően képezni a tachográf kezelésére.” – Céges regisztráló

 

Ha bármi kérdésed van, hívd a következő számot:
Mészáros Pálma
marketing menedzser
70/391-2885

 

Különleges ajánlat sofőröknek

Az ajánlat lényege 3 grátisz (feltétele: legalább 2 órányi szimulációs idő vásárlása, melynek díja 6.000,- Ft.)

GRÁTISZBAN kapsz plusz 17.800,- Ft-nyi értékben egyéb szolgáltatásokat, kiadványokat (a vásárolt óraszám DUPLÁJÁT használhatod fel, pl. 2 ÓRA szimuláció vásárlás esetén 4 ÓRÁT, és 2 általam írt könyv, letölthető pdf formátumban).

FONTOS! Ez az ajánlat 2020. február 29-ig érvényes!

 

Különleges ajánlat cégeknek

Az ajánlat lényege 4 grátisz (feltétele: legalább 10 órányi szimulációs idő vásárlása, melynek díja 30.000,- Ft)

GRÁTISZBAN kapsz plusz 48.700,- Ft-nyi értékben egyéb szolgáltatásokat, kiadványokat (a vásárolt óraszám DUPLÁJÁT használhatod fel, pl. 10 ÓRA szimuláció vásárlás esetén 20 ÓRÁT, 2 általam írt könyv, letölthető pdf formátumban, és a teljes 2019-es AETR konferencia előadása, letölthető, bárhol megnézhető videók formájában).

FONTOS! Ez az ajánlat 2020. február 29-ig érvényes!