Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. március 3-i tájékoztatása

Az alábbi cikk az MKFE oldalán jelent meg március 3-án.

Ezt egy az egyben bemásolom ide, mert nagyon sokan vannak, akiket ez érint, aztán nézünk hozzá segítséget, magyarázatot, habár a nagy része itt is elolvasható. Miről is van szó?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. március 3-i tájékoztatása szerint azokon a digitális tachográfkártyákon, melyeken a lejárat idő 2021. március 7. és november 1. közé esik, chip-hiba miatt a kártyák tanúsítványai ennél rövidebb ideig, 2021. március 6-ig érvényesek (részletek a levélben). Ezeknél a kártyáknál hiába a feltüntetett érvényességi idő, a kártyát a tachográf készülék nem fogja elfogadni, lejártként fogja kezelni, nem lehet majd használni. Az érintett gépjárművezetők díjmentesen kapnak új kártyát, de ehhez az kell, hogy igénylésüket elküldjék a kártyakibocsátónak!

A chip-hibás kártyákat a minisztérium mihamarabb és díjmentesen pótolja. Az igényeket haladéktalanul be kell jelenteni a kartyapotlas@itm.gov.hu e-mail-címen, hogy a gépjármű vezetője minél előbb hozzájusson az új kártyájához. A hibás kártyákkal dolgozó sofőrök változatlanul tudják végezni belföldi vagy nemzetközi munkájukat, ha a lenti tájékoztató lépéseit követik.

FRISSÍTÉS (március 4.): a minisztérium folyamatosan fogadja a kérelmeket, és gördülékeny azok feldolgozása is. A kérelmekre többnyelvű válaszüzenetet küldenek a gépkocsivezetőknek, melyet a külföldi hatóságoknak is el kell fogadniuk. A minisztérium a kártyahibáról ugyanakkor igyekszik értesíteni a külföldi államok ellenőrző hatóságait is. Várhatóan még március első hetében elindul egy online felület, melyen a kártyahasználók már sokkal könnyebben fel tudják vinni adataikat. Az online platform a tervek szerint 5 nyelven fogja az igazolást kiállítani. Fontos, hogy a gépjárművezetők minden nap indulás előtt, illetve munka után végezzenek hőpapíros nyomtatást, ezeket a bevett gyakorlat szerint írják alá, és vezessék rá jogosítványuk számát! Egy esetleges közúti ellenőrzésnél a hőpapírokat, valamint az elküldött kártyacsere-kérelmet kell bemutatni (a minisztérium által visszaküldött többnyelvű igazolást is, ha ez már megérkezett a sofőrhöz). A chip-hibás kártyák adattartalmát azok utolsó üzemképes napján, 2021. március 6-án este érdemes egy adathordozóra lementeni, hiszen a gépkocsivezetőnek — akár elektronikusan, akár papíron — változatlanul fennáll az a kötelezettsége, hogy 28 napra visszamenőleg számot adjon a vezetési és pihenőidők ütemezéséről. Fenti okból a kártyacsere igényléskor a régi kártyát nem kell leadni, erre csak később, az új kártya megérkezése után szükséges sort kerítenie a gépjárművezetőnek!

A minisztérium kéri, hogy a beérkező igények feldolgozásának felgyorsítása érdekében a gépkocsivezetők ne jpg., PDF, gif stb. formátumú képeket küldjenek, hanem személyi adataikat szövegként gépeljék be az e-mailbe.

Itt olvasható a Minisztérium levele (kattints a linkre)!

(Forrás: MKFE – belföldi hírek)

Mit tegyél?

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy mit is tegyél, ha ebben a helyzetben találod magad? Illetve, mit tegyél, ha KÜLFÖLDÖN kerülsz ugyanebbe a helyzetbe?

TÖBB dolgot kell tenned (ez nem javaslat):
  1. Minél előbb meg kell igényelned az új kártyádat. Gyakorlatilag AZONNAL! HA külföldön vagy, akkor ott! Erre a 165/2014/EK rendelet egyértelműen lehetőséget biztosít. Menj be az ottani “NKH”-hoz és add be a kártyaigényedet haladéktalanul! A legrosszabb, ami történhet, hogy a kártyád nem magyar nyelven kerül kinyomtatásra.
  2. Járj el a fentebb írtak szerint HALADÉKTALANUL (nyomtatás, megfelelő adatok feltüntetése, pl. jogosítvány szám, kérelem elküldésének bemutatása egy ellenőrzés során, stb)! Legyen nálad a nyomat 28 napig, amit aztán majd adj le a vállalkozásodnak! Nem árt, ha fénymásolatot készítesz belőle, a hőpapír nem-tartóssága miatt.
  3. Alkalmazd a sérült vagy elveszett járművezetői kártyákra vonatkozó szabályt! Azért alkalmazható a jogszabály, mert történetesen igaz, miszerint ebben az esetben NEM lejáró kártyákról, hanem SÉRÜLT kártyákról van szó . Az ezzel kapcsolatos jogszabályi részt és magyarázatot alább olvashatod.
  4. Regisztrálj a március 20-i konferenciára, ahol nagyon sok mindent átbeszélünk többek között a digitális tachográffal és a kártyákkal kapcsolatban is! Ott egyéb, számodra fontos kérdéseidet is felteheted.
A sérült járművezetői kártyákkal kapcsolatos jogszabályi rész az alábbiakban olvasható.

A 165/2014/EU rendelet szerint:

(4) Amennyiben a járművezetői kártya megsérült, hibásan működik, elveszett vagy azt eltulajdonították, a járművezetőnek hét naptári napon belül kérelmeznie kell a szokásos tartózkodási helye szerinti tagállam illetékes hatóságainál a kártya cseréjét vagy pótlását. E hatóságok az erre irányuló részletes kérelem kézhezvételének időpontjától számított nyolc munkanapon belül cserekártyát biztosítanak.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott körülmények fennállása esetén a járművezető legfeljebb tizenöt naptári napig vezethet járművezetői kártya nélkül, illetőleg ennél hosszabb ideig abban az esetben, ha ez a járműnek a telephelyére való visszajuttatásához szükséges, feltéve, hogy a járművezető bizonyítani tudja, hogy a kártya bemutatása vagy használata ezen időszak alatt lehetetlen.

Ha egy járművezetői kártya megsérült, hibásan működik, elveszett vagy eltulajdonították, a járművezető:

a) az út megkezdése előtt kinyomtatja az általa vezetett járműre vonatkozó adatokat, és erre a kinyomtatott lapra ráírja:

I. azokat az adatokat, amelyek a járművezető azonosításához szükségesek (név, a járművezetői kártya vagy a vezetői engedély száma), aláírással ellátva;

II. a 34. cikk (5) bekezdése b) pontjának II., III. és IV. alpontjában említett időtartamokat;

b) az út végén kinyomtatja a menetíró készülék által rögzített időtartamokkal kapcsolatos információt, bejegyzi az induláskor készített nyomtatás óta egyéb munkával töltött időt, készenléti időt és pihenőket, amelyeket a menetíró készülék nem jegyzett fel, valamint megjelöli a dokumentumon azokat az adatokat, amelyek lehetővé teszik a járművezető azonosítását (név, a járművezetői kártya vagy a vezetői engedély száma), beleértve a járművezető aláírását is.

Szerintem ez egyértelmű, de itt a lényeg az, hogy:

  • 15 naptári napig alkalmazható ez a szabály, akár használtad egy adott napon a kártyádat, akár nem (tehát, pl. március 7-től, amikor is az ELSŐ nyomtatást megtetted, március 22 éjfélig);
  • minden nap, indulás ELŐTT, a tevékenységed megkezdése előtt, és a nap VÉGÉN is, amikor befejezted a tevékenységedet, KÖTELEZŐ nyomtatást készítened a járműegységből (mivel a tachográf működik, az mindent rögzít, csak a kártyád sérült, így a nyomtatáson minden adat látszani fog, KIÉVE a te adataid, mert a tachográf nem tudott beazonosítani);
  • írd rá a nyomatra a nevedet és a jogosítvány számodat, MINDIG, és a napi kezdéshez írd fel, hogy “indulás előtti adatok”, a nap végén készített nyomatra pedig azt, hogy “befejező, napi záró adatok”;
  • a 15 nap alatt elméletileg meg kell, hogy érkezzen a cserekártyád (ezért is kell beadnod időben a kérelmet);
  • a cserekártya NEM egy “új kártya”, abban az értelemben, hogy ennek a lejárati ideje a régi kártya lejárati ideje lesz, azaz, NEM indul újra az 5 év, erre majd figyelj;
  • a 15 naptári nap letelte után a fenti szabály tovább már nem alkalmazható, akár megérkezett az új kártyád, akár nem;
  • ha a 15 nap alatt NEM érkezett meg a cserekártyád, akkor onnantól kezdve egészen addig nem vezethetsz digitális menetíróval felszerelt járművet, amíg a kártyád meg nem érkezik – ha így teszel, az már kártya nélküli vezetésnek minősül, ami súlyos bírsággal járhat.

És várlak a konferencián, vagy, ha már voltál, szólj az ismerősödnek!

Jelenleg 47 fő regisztrációnál tartunk,
még kb. 25-30 főt tudunk fogadni.

A konferencia időpontja:

2021. március 20. (9:00-től 13:00-ig)

A résztvételi díj fejenként: 6.800,- Ft + 0% áfa.

AKCIÓ: Bárki megszerezheti valamennyi eddig megjelent kiadványunkat E-book formátumban, 40%-os kedvezménnyel!
JELENTKEZZ A MÁRCIUSI ONLINE KONFERENCIÁRA!
A januári konferenciák bizonyították, hogy nagyon jól működik!

(Konferencia regisztráció)

Maradj velünk! Tőlünk sok mindenre választ kapsz.

A munkaügy miatt pedig vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy kezelhess MINDEN munkaügyi szabályt.

Kuzma Ferenc és Nozdroviczky Sándor

Online tachograf szimulátor, TachografGURU, aetr.hu, Fuvarozók munkaideje