Alap szimulációk

Az alap szimulációk elvégzése során azt szeretnénk, hogy képes legyél a tachográf kezelésével kapcsolatos tevékenységeket elvégezni. Itt még NEM az a cél, hogy az életben előforduló különböző helyzetekre felkészítsünk, ezeket begyakorold, hanem az, hogy egyáltalán képes legyél különböző tevékenységeket végrehajtani a tachográfon.

 

Gyakorlási idők kiosztása, listák, szimulációk ellenőrzése

 

Cégeknek és GKI iskoláknak: felhasználók kiosztása

Szimulációs idők kiosztása

Amennyiben vállalkozásként vagy GKI iskolaként regisztrálsz, úgy TE osztod ki a szimulációs időket a felhasználók, illetve a tanulók számára.

A rendszer ALAPBÓL MINDENKINEK UGYANANNYI szimulációs órát fog kiosztani, annak arányában, hogy hány embernek szeretnéd kiosztani a szimulációs időket, és összesen hány órát vásároltál.

A személyek neveit és email címeit, akiknek kiosztásra kerülnek a szimulációs idők, TE adod meg, így a teljes kontrollod alatt van az egész folyamat. Amint rákattintasz a narancssárga színű elküldést jelző ikonra, a rendszer automatikusan kiküldi nekik az értesítőt. Ezt követően ők már egyénileg fognak tudni belépni a szimulátorba, saját felhasználó nevet létrehozva.

 

Cégeknek és GKI iskoláknak: szimulációk ellenőrzése

Vállalkozásként vagy GKI iskolaként ellenőrizni tudod az egyes felhasználók szimulációs tevékenységeit.

Le tudod szűrni ezt felhasználókra, illetve időszakokra, valamint ezek kombinációjaként is, így láthatod, hogy ki, mikor lépett be a szimulátorba és milyen tevékenységet végzett ott.

Ennek révén nyomon követheted és, amennyiben szükséges, számon is kérheted az egyes szimulációs tevékenységeket, vagy épp azok hiányát. Ez nagy segítségedre lesz oktatóként vagy szakmai vezetőként.

 

Kiosztott idők

Amikor regisztrálsz a szimulátor használatára, akkor egy bizonyos óraszámnyi szimulációt vásárolsz meg. Nyilván mindenkinek más, de általánosságban elmondható, hogy 6-10 óra szimulációra lehet szüksége egy személynek összességében. Természetesen ezt nem lehet előre megjósolni, és UTÓLAGOSAN is szükség lehet gyakorlásra, amire érdemes lehet fenntartani valamennyi időt, vagy akár újat igényelni.

Amikor belépsz a szimulátorba, akkor a jobb felső sarokban fogod látni a kiosztott, felhasznált és még elérhető  szimulációs időt. Amennyiben cégként regisztrálsz, akkor te fogod kiosztani a szimulációs időket a munkatársak számára.

A szimuláció elindítása után (zöld gomb, lásd lentebb) indul csak el az óra, amely mutatja, hogy még mennyi szimulációs idő érhető el számodra. A szimuláció bármikor megszakítható (szüneteltethető), hogy ne ketyegjen feleslegesen az előfizetésed. Amikor pedig befejezed, akkor eldöntheted, hogy elmented vagy sem az addigi szimulációt. Ezt később aztán folytathatod, vagy egy újat is kezdhetsz.

 

Szimuláció indítása

A szimuláció a gyújtás (start gomb) segítségével indul el. Ezután válik élessé a képernyő és kezdődhet a szimuláció.

A kártya gomb segítségével szimuláljuk a kártya behelyezését, a gáz és fék gombokkal pedig a vezetést tudjuk indítani, gyorsítani, lassítani és megállítani.

Amint a start gombbal elindítottuk a szimulációt, a képernyő élessé válik és kezdhetjük a szimulációt. Ekkor megjelenik az első elvégzendő feladat, nevezetesen a “Kapcsold be a tachográfot!” utasítás.

 

Online tachográf szimulátor – alapfeladatok a szimulátoron

 

Az idő gyorsító
Idő gyorsító

Idő gyorsító vagy idő szorzó

A szimulátor rendkívül hasznos és teljesen egyedi megoldása egy egyedülálló fejlesztés, az úgynevezett idő gyorsító vagy idő szorzó. Ez a dolog teszi lehetővé, hogy pár perc alatt több óra vagy egy egész napnyi tevékenységet szimulálhassunk le.

Ennek több jelentősége van a gyakorlatban:

  1. Akár 100-szorosára gyorsíthatjuk fel azt az időt, amit a szimulátorral kívánunk megvalósítani. A gyakorlatban ez pl. azt jelenti, hogy a valóságban eltelt 2 perc alatt 200 percnyi (3 óra 20 perc) vezetést vagy bármi mást szimulálhatunk le a tachográfon (mintha annyi idő telt volna el).
  2. Ennek révén nagyon keveset fogy csak a ténylegesen elhasznált (vásárolt) idő, nem azért fizetsz, hogy órákig ott ülj a géped előtt.
  3. Az előfizetésed révén így rövid idő alatt akár több napnyi tevékenységet tudsz szimulálni, ami jóval valóságosabb eredményt fog adni (amit aztán elmentve meg is tudsz nézni).

Az időgyorsítót többször használhatjuk a feladat során, amire a szimulátorban egy Segítség nevű ablakban hívjuk fel a figyelmet.

 

Nyomtatás

A feladatok között szerepel a nyomtatás és a képernyőre történő kiíratás és adatelemzés is.

A nyomtatást teljesen élethűen, a valóságnak ténylegesen megfelelő adatokkal jelenítjük meg, ahogy azt itt láthatod. Ez a nyomtatás a szimulátorból készült, a végrehajtott feladatok után.

Mint az látható, lehetőségünk van ténylegesen kinyomtatni ezt egy papírra vagy elmenteni pdf formátumban is.

A kinyomtatott szalagot aztán tanulmányozhatjuk, amire egy külön menüpont került kialakításra (az egyes sorok értelmezésére).

(Megjegyzés: a kötetlen szimulációs feladatoknál bármennyi időt és tevékenységet beírhatsz a tachográfba, gyakorolhatsz, visszaírhatsz, stb., ezáltal sokkal hosszabb szalagot is nyomtathatsz – ami a TÉNYLEGESEN bevitt adatokat fogja tartalmazni!)

 

 

Feladatok lépésének sorrendje

Alapszimulációk: az elvégzendő gyakorlatok sorrendje

Ahogy a bal oldali ábra szemlélteti egy kis részletét, ebben a feladatsorban a szimulátoron előre meghatározott lépések sorrendjében tudod csak elvégezni a feladatokat. Itt NEM lehet megváltoztatni a sorrendet, tehát, NEM csinálhatsz azt, amit akarsz. De jó okunk van arra, hogy ebben a részben ez egy ennyire kötött feladatsor.

Itt ugyanis NEM azt akarjuk, hogy tessék-lássék módon, összevissza nyomkodd a tachográfot, és próbálkozz, hátha sikerül megtanulnod a kezelését. NEM! Ezt akkor akár a jáműben is megtehetnéd.

Itt most azt szeretnénk, ha egy általunk meghatározott sorrendben gyakorolnád be a tachográf kezelését, kezdve azzal, hogy “mutasd meg, hol van a kijelző”, majd végigmenve először az összes gombon, nyíláson, stb., aztán egyre összetettebb feladatokat valósítva meg, köztük adat visszaírást, újbóli kártyabehelyezést, UTC- és helyi idő állítást, stb.

Továbbá, ezt egymás után annyiszor csinálhatod meg, ahányszor csak akarod. A segítség részben mindig megtalálod az egyes elvégzendő feladat rövid ismertetését (hogy hogyan kell azt megcsinálni).

 

5 féle listát tudsz lekérni

Listák lekérése

Amikor végeztél egy bizonyos mennyiségű szimulációval, ezt követően bármikor lekérhetsz különböző listákat, amiket addig szimuláltál.

Összesen 5 listát tudsz lekérni, amik az általad szimulált tevékenységeket mutatják meg. Ezek ténylegesen azt mutatják meg, amiket TE csináltál. Amennyiben te vagy a cég vezetője, illetve az a személy a cégben, aki kiosztotta a különböző szimulációs időket a sofőröknek, vagy a GKI iskola vezetője, aki a tanulók részére osztja ki az időket, akkor a gazda fiók oldalon belépve az összes, általad kiosztott felhasználó tevékenységét és listáit meg tudod nézni, ezzel vissza ellenőrizve, hogy valóban elvégezték a gyakorlást.

 

 

 

 


Az alábbiakban letöltheted a szimulátor használati útmutatóját. Ezt később is megteheted bármikor, amikor regisztrálsz.

Tachográf szimulátor használati útmutató letöltése