Élethelyzet szimulációk

FIGYELEM! Jelenleg ez még fejlesztés alatt áll, 2021 májusától indul élesben.

Egy szimulátor attól SZIMULÁTOR, hogy különböző, a valóságban is előforduló helyzeteket tudsz vele szimulálni. Enélkül NEM nevezhetjük szimulátornak. Ennél a feladatcsoportnál már továbblépünk, és igazi, a valós életben előforduló helyzeteket fogunk szimulálni. Itt TÉMAKÖRÖK szerint szortírozva több tucatnyi ÉLES helyzet kezelését gyakorolhatod be.

 

Online tachográf szimulátor – élethelyzet szimulációs feladatok

 

Töltsd le az alábbi pdf-et (Tachográf kezelési problémák)!

Témakörök szerinti csoportosítás

Témakörök szerinti csoportosítás

(Megjegyzés: a “felhasználók kiosztása”, “szimulációk ellenőrzése”, “kiosztott idők”, “szimuláció indítása”,  az “idő gyorsító”,  a “nyomtatás” és a “listák lekérése” magyarázatát és leírását lásd az Alap szimulációk leírásánál, ha nem olvastad még el. Itt most ezzel nem foglalkozunk újra.)

Nagyon fontosnak tartottuk, hogy miután már KÉPES VAGY megfelelően kezelni a digitális tachográfot, most már “kipróbáld ezt az életben is”, azaz, az életből vett, különböző helyzetek kezelésére gyakorold be a megfelelő eljárást. A jobb oldali képen láthatod a jelenlegi csoportosításokat, melyek mindegyike több feladatot is tartalmaz. A későbbiek során ezek bővülhetnek, habár jelenlegi állapotukban is lefedik az előforduló helyzetek 90-95%-át.

Röviden pár feladat, amiket “ÉLESBEN” tudsz begyakorolni – azaz, mintha az életben történne:

 • közúti ellenőrzések soráni teendők,
 • négykezes járatok szimulálása, kártya cserék,
 • több szintű adatvisszaírások,
 • adat ütközések kivédése,
 • OUT üzemmódok kártyával és kártya nélkül,
 • mi van, ha valaki más vezeti a járművet OUT-ban,
 • kompszabály alkalmazásának gyakorlása,
 • új kártya használata soráni teendők,
 • hibajelzések, üzenetek, nyomtatások,
 • kártya meghibásodás soráni teendők,
 • vis maior esetek, ezek kezelése,
 • “vegyes” használat – amikor a kártya mellett korongot is használsz vagy egyéb munkát végzel.

 

Témakör kibontása, segítség

Ennél a feladat típusnál is végig segítünk, de úgy, hogy ha akarod, akkor mégsem. Ezt a látszólagos ellentmondást úgy oldjuk fel, hogy a feladat megoldását alapból elrejtjük, és csak ha rákattintasz annak kibontására, akkor jelenik meg a részletes útmutató.

Ez a kép az OUT üzemmód, komp üzemmód használatával kapcsolatos néhány helyzetet mutatja meg. Itt azt láthatod, hogy amikor bemész ebbe a menübe, akkor több feladat közül választhatsz – itt most 3 feladatot adtunk meg. Kiválasztod például az első feladatot, rákattintasz a “Magyarázat” mezőre, és a felugró ablakban elolvashatod a feladat részletesebb magyarázatát és a pontos útmutatót, hogy pontosan HOGYAN kell eljárni a feladat során.

Így pontosan képbe kerülsz, mit vár el a feladat annak érdekében, hogy a valós életben megfelelj egy esetleges hasonló helyzetben. Mindent olyan részletesen írtunk le, amennyire az szükséges volt a feladat elvégzéséhez.

A “Feladat indítása” zöld gombra kattintva a 4 féle tachográf oldalra jutsz, majd a neked megfelelő tachográfot kiválasztva elvégezheted a feladatot. Az ottani mezőkben, hasonlóan az Alap feladatokhoz, pontosan végigviszünk a feladat megoldásán, akár a Segítség mező használatával is.

Ezután az “Ismétlés” gomb segítségével annyiszor csinálhatod meg ezt a feladatot, ahányszor akarod, vagy visszatérve a főmenübe új feladatot választhatsz. A lényeg, hogy MINDENT annyiszor gyakorolj, ahányszor csak szükséges.

 

 


Az alábbiakban letöltheted a szimulátor használati útmutatóját. Ezt később is megteheted bármikor, amikor regisztrálsz.

Tachográf szimulátor használati útmutató letöltése