Az országos tisztifőorvos tiltó és kötelező határozata a járványügyi helyzetre tekintettel

A kép a portfolio.hu oldalról származik.

A kép a portfolio.hu oldalról származik.

Az eredeti cikket és a határozatot ide kattintva olvashatod el. A könnyebbség kedvéért a rövid leírást bemásolom ide (a rendelet letöltéséhez kattints az előző linkre).

Az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetre figyelemmel – az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 74. § (2) bekezdés a) pontjában és a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 2. § (2) bekezdésében foglalt jogkörében eljárva – normatív határozatot adott ki.

A határozat megtiltja

 • a nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint polgári légijármű Magyarország területére történő belépését,
 • a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére történő belépését,
 • a felsőoktatási intézmények hallgatók által történő látogatását.

A határozat kötelezi a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárokat, hogy a Magyarország területére történő belépéskor vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, melynek eredményétől függően különböző típusú karanténba kerülnek.

A határozat lehetővé teszi a humanitárius folyosó nyitva tartását az áthaladó külföldi magánszemélyeknek.

A határozat a rendőrséget a fenti feladatok végrehajtásában való közreműködésre kéri fel.

A Határozat azonnal végrehajtható.

A kiadott teljes határozatot is a fenti linken érheted el!

 

A Kormány 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelete a kijárási korlátozásról

Forrás: Magyar Közlöny

A mai nappal (2020. 03. 27.) megjelent a Magyar Közlönyben a kormány 71/2020. (III. 27.) számú rendelete a kijárási korlátozásról. A rendelet 2020. március 28. napján 00.00 órától lép hatályba és 2020. április 11-én hatályát veszti.

Mivel az eredeti Kormányrendeletet a Magyar Közlönyből viszonylag könnyen értelmezhető, ezért feleslegesnek tartottam ide bemásolni a szöveget, az ide vagy a képre kattintva tölthető le és olvasható el. Ettől függetlenül egy rövid, jogi értelmezést bemásolok ide, ami a Facebook-on jelent meg, szabadon osztható, így gondolom, itt sem tilos felhasználni.

Az alábbiakban egy az egyben idézném Szabó Ottó Krisztián értelmezését.

Szabó Ottó Krisztián
❗️❗️❗️ SEGÍTSÉGNYÚJTÁS KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS ÉRTELMEZÉSÉBEN ❗️❗️❗️ ???
KEDVES ISMERŐSEIM!
Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnökének mai napon történő bejelentését követően – amely kijárási korlátozásról szól március 28.-tól április 11.-ig – több ügyfelem és ismerősöm is felhívott, hogy mit lehet és mit nem, amelyből egyértelmű számomra, hogy az egyszerű emberek többsége NEM ÉRTI A MAGYAR KÖZLÖNYBEN KÖZZÉTETT RENDELET SZÖVEGÉT.

Ügyvédként azzal tudok segíteni, ha a tőlem megszokott közérthető stílusban a kormányrendelet értelmezését MINDENKI SZÁMÁRA ÉRTHETŐEN LEÍROM.

 • Nincs szó konkrét lakhelyelhagyási tilalomról (Ami azt jelenti, hogy indokolt esetben igenis lehet egyik településről egy másik településre utazni.)
 • Nincs szó teljes kijárási tilalomról, vagy bárminemű karanténról!! (Ilyen intézkedés egyetlen szóval sincs a kormányrendeletben.)
 • Aki dolgozik, vagy bárminemű hivatást gyakorol (akár munkaviszonyban, akár vállalkozóként) az adott településen, de a településen kívül is ezen cél gyakorlása érdekében szabadon mozoghat és elláthatja tevékenységét.
 • Nyugodtan lehet kutyát sétáltatni, ha pedig beteg bármely állat, állatkórházba is el lehet vinni bárhova.
 • Lehet a szabadban sétálni , például akár a Tisza parton, akár máshol (más településen is!!!), a lényeg, hogy ezt ne csoportosan tegyük, hanem egyedül, vagy olyan családtagunkkal, akivel egy házban/lakásban élünk. (Más személyektől 1,5 méteres távolságot tartsunk be!)
 • Lehet látogatni akármelyik messzebbi településre is (pl. Budapestre) hozzátartozóinkat, rokonainkat, mivel ezt nem tiltja a kormányrendelet.
 • Ha az autó meghibásodik, akkor el lehet vinni javíttatni, más településekre is.
 • AMIRE NAGYON FONTOS ODAFIGYELNI: 65. év alatti személyek élelmiszerüzletet, drogériát, piacot, vagy gyógyszertárat 9 óra és 12 óra közötti időben NEM LÁTOGATHATJÁK , mivel ekkor van lehetőség arra, hogy a 65. év feletti idős személyek ezen helyeken vásároljanak (Ezzel kívánja a Kormány elérni, hogy az idősek védelme érdekében elkülönüljenek a vásárlási időpontok.)
 • Ezzel összefüggésben a 65. év feletti idős személyek 12 óra után NEM MEHETNEK VÁSÁROLNI!!! (A 65. év alattiak [fiatalok] viszont igen , akik 9 óra előtt is mehetnek vásárolni, ha korán kelnek, vagy korán indulnak dolgozni.)
 • Szó nincs arról, hogy a 65. év feletti emberek 12 óra után nem mehetnének szabad levegőre, de igenis mehetnek , hiszen ezt nem tiltja a kormányrendelet, a lényeg, hogy egészségük megőrzése érdekében történjen ez. ( Fizioterápia, gyógytorna, séta, más egészségügyi ok)
 • A szülői jogok és kötelezettségek nincsenek korlátozva, tehát a hozzátartozók egymással kapcsolatos találkozását sem az adott településen belül, sem azon kívül nem tiltja a kormányrendelet!!!
 • Az viszont mindenki számára kötelező, hogy holnaptól vendéglátóhelyeken két hétig tilos () a tartózkodás, ez alól egy kivétel van: Az étel és italrendelés és szállítás továbbra is megengedett!

ÚGY GONDOLOM, hogy ezzel az értelmezéssel tudtam segíteni azoknak, akik a jogban nem jártasak, s ne a tv-ben, és a rádióban hallgatott szűrt információt fogadják el az emberek, hanem az a fontos, ami a kormányrendeletben van.

VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA, TARTSUK BE AZ ELŐÍRÁSOKAT, DE NEM KELL PÁNIKHELYZETET TEREMTENI (❗️❗️❗️), MIVEL A KORMÁNYRENDELET EGYÁLTALÁN NEM TÚLZÓ, CSAK RÉSZLEGES ÉS SZÜKSÉGES KORLÁTOZÁSOKAT TARTALMAZ (tehát nem kéri egyik állampolgártól sem Orbán Viktor, hogy holnaptól önkéntes karanténba vonuljon), amivel személy szerint maximálisan egyetértek.

 

Gyakorolj OTTHON, ha nem mehetsz ki! Mi most ehhez biztosítunk lehetőséget Magyarország ELSŐ, teljes értékű online tachográf szimulátorán!

Már több, mint 230-an próbálták ki és használják/használták az online tachográf szimulátort. Ez Magyarország EGYETLEN ilyen gyakorló eszköze, ami BÁRMILYEN webes kapcsolattal elérhető (ami viszonylag elfogadható sávszélességet biztosít).

Egy olyan HIÁNYPÓTLÓ eszköz, amire eddig nem volt példa és nem volt lehetőség igénybe venni.

Most itt van, már sokan használják, és most TE IS nagyon kedvezményesen begyakorolhatod és javíthatod azokat a hibáidat, amiket a digitális menetírón “elkövetsz”, és EDDIG NEM VOLT SEHOL SEM LEHETŐSÉGED KIJAVÍTANI. NE A PARKOLÓI AKADÉMIÁN TANULJ!

FIGYELEM! A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS IDEJÉRE 50% KEDVEZMÉNYT KAPSZ, AMIT NEM ÁRBAN ÍRUNK JÓVÁ, HANEM A VÁSÁROLT ÓRASZÁMODAT MEGDUPLÁZZUK.

A VÁSÁRLÁS MELLÉ GRÁTISZBAN MEGKAPOD LETÖLTHETŐ PDF FORMÁTUMBAN A TACHOGRÁFOS (ZÖLD) KÖNYVET, MELYNEK ÉRTÉKE 5.400 FT!

 

Vállalkozások számára a 165/2014/EK rendelet értelmében amúgy is KÖTELEZŐ  a tachográf kezelésének megfelelő és hatékony oktatása a sofőrök részére.

165/2014/EK rendelet
VI. Fejezet, 33. cikk
A szállítási vállalkozás felelőssége

(1) A szállítási vállalkozás felelőssége gondoskodni arról, hogy járművezetői megfelelő képzést és utasítást kapjanak a menetíró készülék – legyen az digitális vagy analóg – helyes működésével kapcsolatban, továbbá rendszeresen ellenőrzi, hogy járművezetői helyesen használják-e a készüléket. (…)

 

Ha most felszabadult némi szabadidőd, akkor könnyebben gyakorolhatsz Magyarország EGYETLEN online tachográf szimulátorán, legyen Siemens vagy épp Stoneridge tachográfod! NE HAGYD KI EZT A LEHETŐSÉGET! Kattints a képre vagy erre a linkre!

 

ITT VAGYUNK, NEM ZÁRTUNK BE, SEGÍTÜNK, HA KELL. KERESS MINKET!

Remélem, tudtunk és tudunk segíteni valamiben!

Kuzma Ferenc és Nozdroviczky Sándor

Online tachograf szimulátor, TachografGURU