HOGYAN LEGYEN GYAKORLOTT SOFŐRÖD?

ONLINE TACHOGRÁF SZIMULÁTOR

Pár fontos rövid hír

Az alábbiakban 5 rövid hírt szeretnék megosztani veled. Olvasd el őket!

1. Óraátállítás a tachográfokon!

Az óra évenkénti átállítása téli és nyári időszámításra nem csak azokra a ketyegőkre vonatkozik, amik a falon lógnak és meghatározzák napjaink ritmusát. A hivatásos sofőrök számára, akik a tachográffal regisztrálják a munkaidejüket, szintén elengedhetetlen átállítani a tachográf óráját. Nekik teljes egészében el kell tudni számolniuk az idejükkel. Az óra átállítása most hétvégén esedékes ( március 28-án, vasárnap).

(Az ezzel kapcsolatos teljes cikket a Trans.info oldalon olvashatod el. Kattints erre a linkre és nézd meg, hogy mi a teendőd korongos és digitális tachográf esetén!)


2. Kérdőív a menetíróval felszerelt járművek vezetői részére

A második téma egy rövid kérdőív, ami NEKTEK is segíthet! Kérlek, töltsétek ki! Röviden a témája.

Tisztelt Kitöltő!

Fejős Katalin vagyok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar végzős, III. évfolyamos hallgatója. Szakdolgozatom címe ‘A közúti közlekedési szolgáltatást végzők, valamint a saját számlás áru- és személyszállítást végzők közúti ellenőrzésének aspektusai’. Dolgozatomban a közúti ellenőrzések ellenőri és járművezetői oldalát egyaránt vizsgálom.
A kérdőív olyan járművezetők részére került összeállításra, akik menetíró készülékkel felszerelt járművel végzik mindennapi munkájukat.
A kérdőív anonim és önkéntes jellegű, annak kitöltése néhány percet vesz igénybe.

Kattints a linkre vagy az alsó képre MOST!


3. Tachográf szimulátor – új fejlesztések a jövő héttől!

Sokan kérdeztétek, hogy mikortól fog funkcionálni a tachográf szimulátor 3-ik feladatköre, a “VALÓS ÉLETHELYZETEK SZIMULÁLÁSA” rész. Nos, a jó hír az, hogy a jövő héten elkezdődnek az ezzel kapcsolatos fejlesztések, és kb. 2 hónapot vesznek majd igénybe.

Azt szeretném, hogy folyamatosan legyenek bekapcsolva az egyes új feladatok (több tucat lesz), ezért igyekszünk minden héten egy-egy csomagot (pár feladat) folyamatosan bekapcsolni, élesíteni. Így időnként térj majd vissza a szimulátorhoz, de én is tájékoztatni foglak róla. (További részletek a Valós élethelyzet szimulációkról ide kattintva olvasható.)

Még annyi megjegyzés, hogy a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont 150 munkatársa is jelenleg épp képzés alatt áll a szimulátoron, hogy kihasználják a jelenlegi “holt szezont” arra, hogy fejlesszék magukat. Egyelőre ők is csak az Alap- és a Kötetlen szimulációkat tudják csinálni, de folyamatosan be fognak kacsolódni majd az Élethelyzet szimulációkba is.

Amit tegyél:

 1. Amennyiben van befizetésed, de MÉG nem kezdted el a gyakorlásokat egyáltalán, akkor kezdd el!
 2. Ha már gyakorolsz, akkor tartalékolj 2-3 órát az Élethelyzet szimulációkra is, vagy vásárolj további órákat rá!
 3. Ha eddig egyáltalán nem regisztráltál, akkor regisztrálj MOST!

Regisztrálok a szimulátorra MOST!


4. Döntött az Európai Unió Bírósága a teherautó-vezetők bírságáról, ha nincs tachográf-nyomat!

“Függetlenül attól, hány napról nem tud egy járművezető tachográf-adatokat nyomtatni vagy korongot  bemutatni egy ellenőrzés során, a teherautó-sofőrökre csak egyetlen bírság róható ki egy ellenőrzés során” – tette közzé határozatát az Európai Unió Bírósága. Ez két olasz sofőr történetének az eredménye, akik néhány napról nem tudtak bemutatni a tachográf-dokumentumokat, ezért számos büntetést kaptak.

Az ezzel kapcsolatos cikket szintén a trans.info oldalon olvashatod el. A cikk elolvasásához kattints ide!


5. Készül az AETR könyv 11-ik kiadása – teljes Mobilitási Csomag kiegészítéssel!

Az AETR könyv 10-ik kiadásából már csak pár darab van, ezért nemsokára kijövünk a 11-ikkel. Ez azonban NEM lesz nyomtatott formában elérhető, csak E-book formában, színesben. Kb. április 10-re várható a kiadása.

Viszont kiegészítettem a TELJES Mobilitási Csomaggal és pár fontos dologgal, ami mára aktuálissá vált!

Ráadásul, sok helyen aktualizálnom kellett, és jó pár módosítást kellett végrehajtanom az eddigieken, mivel pár dolog már nem volt úgy aktuális.

Szóval, félig-meddig új könyv lesz.

Nemsokára részletesebben is tájékoztatni foglak róla, most csak szerettem volna előre jelezni ezt. Mindenki számára tartalmazni fog új információkat majd!

HAMAROSAN JELENTKEZEM EZZEL KAPCSOLATBAN!

 

Maradj velünk! Tőlünk sok mindenre választ kapsz.

A munkaügy miatt pedig vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy kezelhess MINDEN munkaügyi szabályt.

Kuzma Ferenc és Nozdroviczky Sándor

Online tachograf szimulátor, TachografGURU, aetr.hu, Fuvarozók munkaideje

Március 7-től lejáró sofőrkártyák – amiket MINDENKÉPP tudnod kell róla!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. március 3-i tájékoztatása

Az alábbi cikk az MKFE oldalán jelent meg március 3-án.

Ezt egy az egyben bemásolom ide, mert nagyon sokan vannak, akiket ez érint, aztán nézünk hozzá segítséget, magyarázatot, habár a nagy része itt is elolvasható. Miről is van szó?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. március 3-i tájékoztatása szerint azokon a digitális tachográfkártyákon, melyeken a lejárat idő 2021. március 7. és november 1. közé esik, chip-hiba miatt a kártyák tanúsítványai ennél rövidebb ideig, 2021. március 6-ig érvényesek (részletek a levélben). Ezeknél a kártyáknál hiába a feltüntetett érvényességi idő, a kártyát a tachográf készülék nem fogja elfogadni, lejártként fogja kezelni, nem lehet majd használni. Az érintett gépjárművezetők díjmentesen kapnak új kártyát, de ehhez az kell, hogy igénylésüket elküldjék a kártyakibocsátónak!

A chip-hibás kártyákat a minisztérium mihamarabb és díjmentesen pótolja. Az igényeket haladéktalanul be kell jelenteni a kartyapotlas@itm.gov.hu e-mail-címen, hogy a gépjármű vezetője minél előbb hozzájusson az új kártyájához. A hibás kártyákkal dolgozó sofőrök változatlanul tudják végezni belföldi vagy nemzetközi munkájukat, ha a lenti tájékoztató lépéseit követik.

FRISSÍTÉS (március 4.): a minisztérium folyamatosan fogadja a kérelmeket, és gördülékeny azok feldolgozása is. A kérelmekre többnyelvű válaszüzenetet küldenek a gépkocsivezetőknek, melyet a külföldi hatóságoknak is el kell fogadniuk. A minisztérium a kártyahibáról ugyanakkor igyekszik értesíteni a külföldi államok ellenőrző hatóságait is. Várhatóan még március első hetében elindul egy online felület, melyen a kártyahasználók már sokkal könnyebben fel tudják vinni adataikat. Az online platform a tervek szerint 5 nyelven fogja az igazolást kiállítani. Fontos, hogy a gépjárművezetők minden nap indulás előtt, illetve munka után végezzenek hőpapíros nyomtatást, ezeket a bevett gyakorlat szerint írják alá, és vezessék rá jogosítványuk számát! Egy esetleges közúti ellenőrzésnél a hőpapírokat, valamint az elküldött kártyacsere-kérelmet kell bemutatni (a minisztérium által visszaküldött többnyelvű igazolást is, ha ez már megérkezett a sofőrhöz). A chip-hibás kártyák adattartalmát azok utolsó üzemképes napján, 2021. március 6-án este érdemes egy adathordozóra lementeni, hiszen a gépkocsivezetőnek — akár elektronikusan, akár papíron — változatlanul fennáll az a kötelezettsége, hogy 28 napra visszamenőleg számot adjon a vezetési és pihenőidők ütemezéséről. Fenti okból a kártyacsere igényléskor a régi kártyát nem kell leadni, erre csak később, az új kártya megérkezése után szükséges sort kerítenie a gépjárművezetőnek!

A minisztérium kéri, hogy a beérkező igények feldolgozásának felgyorsítása érdekében a gépkocsivezetők ne jpg., PDF, gif stb. formátumú képeket küldjenek, hanem személyi adataikat szövegként gépeljék be az e-mailbe.

Itt olvasható a Minisztérium levele (kattints a linkre)!

(Forrás: MKFE – belföldi hírek)

Mit tegyél?

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy mit is tegyél, ha ebben a helyzetben találod magad? Illetve, mit tegyél, ha KÜLFÖLDÖN kerülsz ugyanebbe a helyzetbe?

TÖBB dolgot kell tenned (ez nem javaslat):
 1. Minél előbb meg kell igényelned az új kártyádat. Gyakorlatilag AZONNAL! HA külföldön vagy, akkor ott! Erre a 165/2014/EK rendelet egyértelműen lehetőséget biztosít. Menj be az ottani “NKH”-hoz és add be a kártyaigényedet haladéktalanul! A legrosszabb, ami történhet, hogy a kártyád nem magyar nyelven kerül kinyomtatásra.
 2. Járj el a fentebb írtak szerint HALADÉKTALANUL (nyomtatás, megfelelő adatok feltüntetése, pl. jogosítvány szám, kérelem elküldésének bemutatása egy ellenőrzés során, stb)! Legyen nálad a nyomat 28 napig, amit aztán majd adj le a vállalkozásodnak! Nem árt, ha fénymásolatot készítesz belőle, a hőpapír nem-tartóssága miatt.
 3. Alkalmazd a sérült vagy elveszett járművezetői kártyákra vonatkozó szabályt! Azért alkalmazható a jogszabály, mert történetesen igaz, miszerint ebben az esetben NEM lejáró kártyákról, hanem SÉRÜLT kártyákról van szó . Az ezzel kapcsolatos jogszabályi részt és magyarázatot alább olvashatod.
 4. Regisztrálj a március 20-i konferenciára, ahol nagyon sok mindent átbeszélünk többek között a digitális tachográffal és a kártyákkal kapcsolatban is! Ott egyéb, számodra fontos kérdéseidet is felteheted.
A sérült járművezetői kártyákkal kapcsolatos jogszabályi rész az alábbiakban olvasható.

A 165/2014/EU rendelet szerint:

(4) Amennyiben a járművezetői kártya megsérült, hibásan működik, elveszett vagy azt eltulajdonították, a járművezetőnek hét naptári napon belül kérelmeznie kell a szokásos tartózkodási helye szerinti tagállam illetékes hatóságainál a kártya cseréjét vagy pótlását. E hatóságok az erre irányuló részletes kérelem kézhezvételének időpontjától számított nyolc munkanapon belül cserekártyát biztosítanak.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott körülmények fennállása esetén a járművezető legfeljebb tizenöt naptári napig vezethet járművezetői kártya nélkül, illetőleg ennél hosszabb ideig abban az esetben, ha ez a járműnek a telephelyére való visszajuttatásához szükséges, feltéve, hogy a járművezető bizonyítani tudja, hogy a kártya bemutatása vagy használata ezen időszak alatt lehetetlen.

Ha egy járművezetői kártya megsérült, hibásan működik, elveszett vagy eltulajdonították, a járművezető:

a) az út megkezdése előtt kinyomtatja az általa vezetett járműre vonatkozó adatokat, és erre a kinyomtatott lapra ráírja:

I. azokat az adatokat, amelyek a járművezető azonosításához szükségesek (név, a járművezetői kártya vagy a vezetői engedély száma), aláírással ellátva;

II. a 34. cikk (5) bekezdése b) pontjának II., III. és IV. alpontjában említett időtartamokat;

b) az út végén kinyomtatja a menetíró készülék által rögzített időtartamokkal kapcsolatos információt, bejegyzi az induláskor készített nyomtatás óta egyéb munkával töltött időt, készenléti időt és pihenőket, amelyeket a menetíró készülék nem jegyzett fel, valamint megjelöli a dokumentumon azokat az adatokat, amelyek lehetővé teszik a járművezető azonosítását (név, a járművezetői kártya vagy a vezetői engedély száma), beleértve a járművezető aláírását is.

Szerintem ez egyértelmű, de itt a lényeg az, hogy:

 • 15 naptári napig alkalmazható ez a szabály, akár használtad egy adott napon a kártyádat, akár nem (tehát, pl. március 7-től, amikor is az ELSŐ nyomtatást megtetted, március 22 éjfélig);
 • minden nap, indulás ELŐTT, a tevékenységed megkezdése előtt, és a nap VÉGÉN is, amikor befejezted a tevékenységedet, KÖTELEZŐ nyomtatást készítened a járműegységből (mivel a tachográf működik, az mindent rögzít, csak a kártyád sérült, így a nyomtatáson minden adat látszani fog, KIÉVE a te adataid, mert a tachográf nem tudott beazonosítani);
 • írd rá a nyomatra a nevedet és a jogosítvány számodat, MINDIG, és a napi kezdéshez írd fel, hogy “indulás előtti adatok”, a nap végén készített nyomatra pedig azt, hogy “befejező, napi záró adatok”;
 • a 15 nap alatt elméletileg meg kell, hogy érkezzen a cserekártyád (ezért is kell beadnod időben a kérelmet);
 • a cserekártya NEM egy “új kártya”, abban az értelemben, hogy ennek a lejárati ideje a régi kártya lejárati ideje lesz, azaz, NEM indul újra az 5 év, erre majd figyelj;
 • a 15 naptári nap letelte után a fenti szabály tovább már nem alkalmazható, akár megérkezett az új kártyád, akár nem;
 • ha a 15 nap alatt NEM érkezett meg a cserekártyád, akkor onnantól kezdve egészen addig nem vezethetsz digitális menetíróval felszerelt járművet, amíg a kártyád meg nem érkezik – ha így teszel, az már kártya nélküli vezetésnek minősül, ami súlyos bírsággal járhat.

És várlak a konferencián, vagy, ha már voltál, szólj az ismerősödnek!

Jelenleg 47 fő regisztrációnál tartunk,
még kb. 25-30 főt tudunk fogadni.

A konferencia időpontja:

2021. március 20. (9:00-től 13:00-ig)

A résztvételi díj fejenként: 6.800,- Ft + 0% áfa.

AKCIÓ: Bárki megszerezheti valamennyi eddig megjelent kiadványunkat E-book formátumban, 40%-os kedvezménnyel!
JELENTKEZZ A MÁRCIUSI ONLINE KONFERENCIÁRA!
A januári konferenciák bizonyították, hogy nagyon jól működik!

(Konferencia regisztráció)

Maradj velünk! Tőlünk sok mindenre választ kapsz.

A munkaügy miatt pedig vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy kezelhess MINDEN munkaügyi szabályt.

Kuzma Ferenc és Nozdroviczky Sándor

Online tachograf szimulátor, TachografGURU, aetr.hu, Fuvarozók munkaideje

10 órás vezetés a Mobilitási Csomag értelmében: lehetséges vagy totális félreértés?!

10 órás vezetési idő – MENNYI lehet egy héten és mi van speciális esetben?

10 órás vezetés – ALAPESET

Csodálkozhatsz, hogy miért írok most erről, amikor már sokszor megtettem ezt! Nos, ennek MEGVAN AZ OKA! Mindjárt megtudod.

Csak a mai napon KÉTSZER, de az elmúlt egy hónapban TÖBBSZÖR is előkerült a 10 órás vezetési idő értelmezése. A mai mindkét alkalommal helytelenül!

Természetesen, azt “mindenki tudja”, hogy a 10 órás vezetést kétszer lehet megtenni egy héten.

Azt is “mindenki tudja”, hogy ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gépkocsivezető levezette a 9 óráját, majd tart egy legalább 45 perces szünetet, ami után vezethet még legfeljebb 1 órát (de ha csak 10 percet vezet még, akkor is ezt kell tennie!).

Az 561-es rendelet II. Fejezet 6. cikke szerint:

“A napi vezetési idő nem haladhatja meg a 9 órát. A napi vezetési időt azonban meg lehet hosszabbítani legfeljebb 10 órára, legfeljebb hetente két alkalommal.

A hangsúly itt azon van, hogy HETENTE KÉT alkalom. Vagyis, hétfő 00:00 óra és vasárnap 24:00 óra között. Kétszer. Ezt az adatot FONTOS megérteni!

Tehát, szélsőséges esetben ez akár 4 NAPTÁRI NAP is lehet egymás után, de csak akkor, ha az egyik KETTŐ még az egyik hét szombat-vasárnapján van, a másik KETTŐ pedig a következő hét hétfő-keddjén, ahogy azt ezen az ábrán láthatod:

 

 


10 órás vezetés – EGY KIS CSAVARRAL

Hogyan értelmezzük a 10 órás vezetést, ha az még ezen a héten kezdődik, de átnyúlik a következő hétre?

Mielőtt elmondom ezt a csavart, előtte annyi, hogy ha NEM tudtál részt venni a januári konferenciák egyikén sem, akkor a március 20-i, újabb online konferencián szeretettel várlak! Itt sok mindent ki fogunk tisztázni. Ha pedig részt vettél rajta, akkor KÜLDD EL AZ ISMERŐSÖDET RÁ! A januári két konferencián összesen 300-an voltak körülbelül, most kb. 80-100 fősre tervezem. Jelenleg 29 regisztrációnál tartunk.


Itt tudsz regisztrálni a konferenciára!

2021. március 20. (9:00-től 13:00-ig) – bárki jelentkezhet rá

A résztvételi díj fejenként: 6.800,- Ft + 0% áfa.

AKCIÓ: Bárki megszerezheti valamennyi eddig megjelent kiadványunkat E-book formátumban, 40%-os kedvezménnyel!
JELENTKEZZ A MÁRCIUSI ONLINE KONFERENCIÁRA!
A januári konferenciák bizonyították, hogy nagyon jól működik!

(Konferencia regisztráció)

 

Akkor a 10 órás vezetés egy kis csavarral. Hogyan értelmezzük a 10 órás vezetést, ha az még ezen a héten kezdődik, de átnyúlik a következő hétre?

Megnéztem, hogy mit írtam ezzel kapcsolatban az AETR könyv legújabb kiadásában. Úgy találtam, hogy teljesen érthető és érvényes. Ezért egy az egyben bemásolom ide, mert ez volt a mai EGYIK félreértés (a másikról mindjárt írok).

Nos, ez megint egy olyan kérdés, amivel igazából ritkán találkozol, de ha mégis, akkor jó, ha pontosan értelmezed ezt. És hidd el, hogy ez nem is olyan egyszer! Sőt, őszintén megmondom, hogy még számunkra is eddig talán ez a dolog jelentette a legnagyobb kihívást.

Ez pedig az, amikor a vezetési időt pl. vasárnap este 21:00 órakor kezdődik, átnyúlik hétfőre, és a vezetési időd több, mint 9 óra (vagyis, már a „10 órás vezetés szabálya” életbe lép). Ne feledd, hogy a vezetési hetet vasárnap éjfélig értelmezzük!

Akkor ez a 10 órásnak számító (meghosszabbított) vezetési idő most melyik héthez számolódik? Hiszen a vasárnap éjfél „kettévágja” ezt, és a vezetési idő egy része még az előző héthez, a másik része már a másik, új héthez számolódik. Ez rendben is van, de mi a helyzet a meghosszabbított vezetéssel? Azt vajon melyik héthez tudod be? Hiszen a jogszabály szerint egy vezetési héten legfeljebb 2 alkalommal hosszabbíthatod meg a vezetési időt legfeljebb 10 órára, tehát nem mindegy, melyik héthez számolod!

Az már egyértelmű és világos számodra az előzőekből, hogy mivel a vezetési idő meghosszabbításokat mindig hétfő 00:00 és vasárnap éjfél közötti időszakra értjük, és mivel ezen időszak alatt legfeljebb 2 alkalommal lehet legfeljebb 10 órára meghosszabbítani a vezetési időt, és mivel további korlátozás erre vonatkozólag nincs, az a hét bármely napjára eshet.

Tehát, lehet ez akár szombat-vasárnap is és hétfő-kedd is. Sőt, ez akár így is követheti egymást, ahogy azt a fenti ábra is mutatja (mivel a 2 db 10 órás vezetés még az egyik hétre esik, a másik 2db 10 órás vezetés már a másik hétre).

Ez eléggé egyértelmű és világos. De mi van akkor, ha valaki úgy kezdi el a vezetését, ahogy azt a fenti példában leírtam? Hogyan kell értelmezni a jogszabályt ebben az esetben?

Mit mondtak a szakértők?

Több szakértőt is megkérdeztem, hogyan értelmezik ezt a kérdést, és többféle választ kaptam (ebből is láthatod, mennyire nem egyértelmű a jogszabály ezen pontja). Az egyik – nem hivatalos – válasz az egyik megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyeletétől származik, és így hangzik: „Kedves Ferenc! A napi vezetési idő: a heti, vagy napi pihenőidő vége és a következő pihenőidő kezdete közötti vezetéssel eltöltött időtartam. A napi vezetési időt azonban meg lehet hosszabbítani legfeljebb 10 órára, legfeljebb hetente két alkalommal, a hétnek pedig vasárnap 24 órakor vége van! Ezért ebből a szempontból csak a kétheti vezetési időszakhoz tartozik a hétfőre eső vezetési idő, s nem lehet egybefüggő tíz órának számítani!”

Egy másik szerint a vasárnap éjfél kettéosztja ezt, és bár egybefüggő 10 órának számít, ugyanakkor mégsem vesszük egyik héthez sem, mivel 3 óra ebből még az előző hét, 7 óra pedig már az új héthez számolódik.

Egy harmadik vélemény szerint még az előző héthez kell számolni, mert akkor kezdte, míg egy negyedik és ötödik szerint már az új héthez tartozik, hiszen az új hetet megkezdhetem én vasárnap este is és a vezetés befejezése hétfőre esik, vagyis mindenképp az új héten hosszabbítom meg a vezetést. Tehát, ezen vélemények szerint a meghosszabbított vezetés már az új héthez tartozik. Ez is logikus.

Egy, a rendőrségnél dolgozó szakértőtől sem kaptam egyértelmű választ erre (őt idéztem már korábban is). Ő is szokott nekem névtelenül segíteni, ha valami szakmai kérdésem van, néha hozzá fordulok. De ő sem igazán tudta egyértelműen értelmezni ezt számomra. És elismerte, hogy bizony nincs könnyű dolga annak a járművezetőnek, aki ebbe a helyzetbe kerül és ezt kellene bizonyítania.

Készítettem egy felmérést is az olvasóim körében, amit a kézirat lezárásáig 454-en válaszoltak meg, és ez a következőt eredményezte:

 • „Egyik héthez sem számolom, mert a vasárnap éjfél kettéosztja a hetet, így az egyik héten 3, a másikon 7 óra vezetés van”. Ezt a válaszadók 49%-a így gondolja.
 • „A következő vezetési héthez, azaz, a vasárnap 24:00 óra utáni héthez számolom”. Ezt a válaszadók 30%-a látja így.
 • „Még ehhez a héthez, azaz, a most vasárnap éjfélig tartó héthez számolom”. Ez a válaszadók 15%-a szerint van így.
 • Egyéb, vegyes válaszok. Ez a válaszadók 6%-át teszi ki.


Mit javaslok ezek után?

Az az igazság, hogy valóban nem egyértelmű a jogszabály. De Dr. Szabados Tiborral és egy másik kollégával együtt én is arra hajlok inkább, hogy mivel elvileg az új hetet elkezdhetem én vasárnap is, és mivel maga a meghosszabbítás valóban hétfőre esik, ezért inkább ezt már az új héthez kellene számolni.

Azért mondom ezt, mivel a jogszabály azt mondja, hogy „…hetente 2 alkalommal meghosszabbítható”. Tehát, nem azt emeli ki a jogszabály, hogy mikor kezdem meg, hanem azt, hogy mikor hosszabbítom meg. És ez pedig egyértelműen már a következő héten van.

De a javaslatom a következő:

 1. Mivel nem egyértelmű a jogszabály, ezért hacsak lehet, kerüld el ezt a helyzetet! Próbáld meg NE vasárnap este elkezdve és hétfőn befejezve kivenni a 10 órás vezetést, hacsak ez nem feltétlenül elkerülhetetlen! Kezdjél nyugodtan vezetést vasárnap, de ha lehet, akkor inkább csak 9 órát vezess hétfőig. Ez a legbiztosabb módszer.
 2. Ha mégsem tudod elkerülni, akkor biztonsági okokból próbáld meg azt, hogy az előtte levő héten és azon a héten is, amikor ezt a vezetést befejezed (a hétfőre virradó új hét) csak 1-1 10 órás vezetést tarts már csak ezen kívül.
 3. Ha még ez sem megy, akkor marad a jogértelmezésnek fentiekben vázolt formája, ahogy azt a Szabados Tiborral és más kollégával is értelmeztük: sokkal jobban magyarázható ez úgy, hogy már az új héthez számolod, mint 10 órás vezetés.


Itt tudsz regisztrálni a konferenciára!

2021. március 20. (9:00-től 13:00-ig) – bárki jelentkezhet rá

A résztvételi díj fejenként: 6.800,- Ft + 0% áfa.

AKCIÓ: Bárki megszerezheti valamennyi eddig megjelent kiadványunkat E-book formátumban, 40%-os kedvezménnyel!
JELENTKEZZ A MÁRCIUSI ONLINE KONFERENCIÁRA!
A januári konferenciák bizonyították, hogy nagyon jól működik!

(Konferencia regisztráció)

 


10 órás vezetés – MOBILITÁSI CSOMAGGAL. Itt valami félreértés van!

A mai második megkereséskor valaki, aki nem szível engem, azt mondta az ügyfelemnek, aki felhívott, hogy rosszul értelmezem a Mobilitási Csomagot, mert hetente akár 3-szor is lehet 10 órás vezetési idő, minden további nélkül, a Mobilitási Csomag szerint.

Nos, KÉT dolog ezzel kapcsolatban:

 1. Fenntartom magamnak a jogot, hogy esetleg rosszul értelmezek valamit. Miért is ne? Ezért mondom mindig azt, az oktatásokon is, hogy NE nekem vagy az oktatónak higgy, hanem a saját szemednek, illetve a jogszabálynak, ami abban le van írva. Én is tévedhetek. (((-:
 2. Ha valamivel kapcsolatban még NINCS elég precedens és elég tapasztalat, nevezetesen, hogy miként értelmezi a HATÓSÁG a gyakorlatban azt az adott szabályt, akkor bármilyen jó szándékkal is igyekszünk helyesen értelmezni az adott szabályt, meglehet, hogy a valóságban a jogalkotó mást akart. Szerencsére erre eddig nem igazán került sor.
Na most, akkor mit is mond a Mobilitási Csomag a 9 órás vezetési idő meghosszabbításával kapcsolatban?

Az igazság az, és ezért előre elnézésedet kérem, lusta vagyok újra leírni ezt, ezért inkább bemásolom ide az ezzel kapcsolatban 2020. 10. 20-án írt cikkemet. Kattints erre a linkre és olvasd el, majd döntsd el, hogy igaz-e, amit írtam vagy sem! De NEM az a lényeg, hogy NEKEM igazam van-e, hanem az, hogy szerinted helyes-e, amit ott kifejtettem! Ugyanis NEKED kell alkalmaznod majd ezt!

Annyit előre elmondok, hogy ennek a vis maior-hoz van köze, és különbözik a “normál”, hetente kétszer alkalmazható 10 órás vezetési időktől. Mondhatni, semmi köze ahhoz, bár, ahogy olvashatod, időnként ezt pont egybe eshet, és “úgy tűnhet, mintha itt most azt a szabályt alkalmaztuk volna”, de értsd meg, hogy ez CSAK a vis maior esetén lehetséges! Ahogy olvashatod. De ezt döntsd el te!

És várlak a konferencián, vagy, ha már voltál, szólj az ismerősödnek!


Itt tudsz regisztrálni a konferenciára!

2021. március 20. (9:00-től 13:00-ig) – bárki jelentkezhet rá

A résztvételi díj fejenként: 6.800,- Ft + 0% áfa.

AKCIÓ: Bárki megszerezheti valamennyi eddig megjelent kiadványunkat E-book formátumban, 40%-os kedvezménnyel!
JELENTKEZZ A MÁRCIUSI ONLINE KONFERENCIÁRA!
A januári konferenciák bizonyították, hogy nagyon jól működik!

(Konferencia regisztráció)

Maradj velünk! Tőlünk sok mindenre választ kapsz.

A munkaügy miatt pedig vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy kezelhess MINDEN munkaügyi szabályt.

Kuzma Ferenc és Nozdroviczky Sándor

Online tachograf szimulátor, TachografGURU, aetr.hu, Fuvarozók munkaideje

Már lehet regisztrálni a BIREG-rendszerbe!

BIREG-regisztráció

Korábban írtam már arról, hogy fontos változás lépett életbe 2021 január 1-től, ami sok fuvarozót érint!

Az ezzel kapcsolatos eredeti cikk az MKFE oldalán jelent meg, és ezen a linken elolvashatod azt. Most ezt nem írom le újra. Amit ismételten kiemelnék, hogy február 1-éig MÉG NEM BÜNTETNEK azért, ha valaki nem regisztrál a rendszerben, azt követően viszont igen!

A januári konferencián is beszéltem a BIREG-ről, de sajnos, akkor még nem lehetett regisztrálni rá, ezért nem is tudtam azt bemutatni. Azt mondtam az érintetteknek, hogy ha többet tudok róla, akkor azt elküldöm mindenkinek.

 


BIREG – Előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer Magyarországon 2021. január 1-től

Az MKFE oldalán olvasható a következő, ezt egy az egyben bemásolom ide.

Egyelőre az sem ismert pontosan, hogy konkrétan mely fuvarfeladatoknál és milyen kritériumok esetén kötelező a BIREG használata. A jogszabályból azonban arra lehet következtetni, hogy  – ellentétben az eredeti érdekképviseleti javaslattal – a BIREG hatálya nem csak az engedélyhez kötött (CEMT vagy Bilat) nemzetközi áruszállítási műveletekre, hanem a tisztán közösségi engedéllyel végzett fuvarokra is kiterjed. Az MKFE – előzetesen egyeztetve az ITM államtitkárával – a jogszabály finomítására tesz javaslatot, annak érdekében, hogy ne sérüljön az EU-n belüli szolgáltatások szabadságának kritériuma, és valóban a fuvarozók érdekeit szem előtt tartó, a jogkövető vállalkozásokat támogató rendszer valósuljon meg.

Az MKFE 2018-ban kezdeményezett előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszerének kimondottan az volt a célja, hogy informatikai alapokra helyezve tegye hatékonnyá a Magyarországra irányuló vagy innen induló CEMT vagy bilaterális engedélyhez kötött nemzetközi közúti áruszállítási feladatokban tevékenykedők ellenőrzését” – áll a dr. Mosóczi Lászlónak megküldött levélben. Ignácz József Péter, az MKFE elnöke – megköszönve a közlekedéspolitikáért felelős államtitkárnak az elmúlt időszakban nyújtott támogató segítségét – a jogszabály módosítására vonatkozó indokolásában rámutat, hogy minden, a jelenleginél több adminisztrációt előíró jogszabály bevezetése elfogadhatatlan a közösségi engedélyes fuvarozásra vonatkozóan, az előzetes engedélyregisztrációs rendszerre 2018-ban tett érdekképviseleti javaslat » sem tartalmazott ilyen elemet.

Az MKFE elkészítette a jogszabály módosítására vonatkozó javaslatát, amelynek lényeges pontjai:

 • a BIREG hatálya kizárólag a CEMT és bilaterális engedélyhez kötött fuvarfeladatokra terjed ki;
 • kabotázs fuvarok kontrollálhatósága érdekében az erre vonatkozó adatmezők kialakítását kérjük a rendszerben;
 • le- és felrakók mielőbbi bevonása a BIREG felület aktív használatába;
 • a BIREG regisztrációt elmulasztó fuvarozók ideiglenes, részleges vagy teljes kitiltása Magyarországról.

Az MKFE Elnöke kiemeli, hogy továbbra is számít a közlekedéspolitikai államtitkár szakmai támogatására, egyben bízik abban, hogy egy olyan BIREG beélesítését üdvözölhetik a szakmai érdekképviseletek a szaktárcával közösen, amely valóban a fuvarozók érdekeit tartja szem előtt, és támogatást jelent a jogkövető magyar vállalkozásoknak.

A Mosóczi Lászlónak megküldött levelet IDE » kattintva olvashatja el.

Az MKFE jogszabály módosító javaslata INNEN » tölthető le.

 
Forrás: MKFE Kommunikáció


Regisztráció a BIREG-be

Megígértem azt is, hogy amikor már lesz ELEGENDŐ tapasztalat a BIREG-gel kapcsolatban, akkor azt a konferencián el fogom mondani. Mivel januárban ez NEM állt még rendelkezésre, ezért a március 20-i, újabb online konferencián már valószínűleg részletesebben fogok tudni beszélni erről, és az addig felgyűlt tapasztalatokról. És rengeteg minden másról is. Szeretettel várlak március 20-án!

Itt tudsz regisztrálni a konferenciára!

2021. március 20. (9:00-től 13:00-ig) – bárki jelentkezhet rá

A résztvételi díj fejenként: 6.800,- Ft + 0% áfa.

AKCIÓ: Bárki megszerezheti valamennyi eddig megjelent kiadványunkat E-book formátumban, 40%-os kedvezménnyel!
JELENTKEZZ A MÁRCIUSI ONLINE KONFERENCIÁRA!
A januári konferenciák bizonyították, hogy nagyon jól működik!

(Konferencia regisztráció)

 

 

BIREG REGISZTRÁCIÓ

 

Ezen a linken tudsz regisztrálni a BIREG rendszerbe:
https://bireg.gov.hu/bireg/#/account/register

 

Vagy kattints a képre!

 


Maradj velünk! Tőlünk sok mindenre választ kapsz.

A munkaügy miatt pedig vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy kezelhess MINDEN munkaügyi szabályt.

 

Kuzma Ferenc és Nozdroviczky Sándor

Online tachograf szimulátor, TachografGURU, aetr.hu, Fuvarozók munkaideje

Január 1-től egy fontos, fuvarozókat érintő változás lépett hatályba

Előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer

Figyelem! FONTOS!

Fontos változás lépett életbe 2021 január 1-től, ami sok fuvarozót érint!

Az ezzel kapcsolatos eredeti cikk az MKFE oldalán jelent meg, és ezen a linken elolvashatod azt. De az egyszerűség kedvéért, az eredeti cikket, változtatás nélkül ide is beteszem, hogy ne kelljen elkattintanod. Lehet, hogy TÉGED éppen nem érint, de attól még nagyon hasznos és jó dolog, ha tudsz róla.

Előtte még annyit szeretnék mondani, hogy már 115 regisztrációnk van a január 9-i online AETR konferenciára! Ha még nem tetted meg, akkor az alábbi linken még regisztrálhatsz! NE hagyd ki, ez minden évben nagyon hasznos felfrissítő oktatás szokott lenni!

AETR online konferenciák 2021

Az év legfontosabb AETR konferenciája (oktatása) EZÚTTAL ONLINE! MARADJ OTTHON VAGY AZ IRODÁDBAN! Kattints ide több információért!

Időpontok

2021. január 9. (9:00-től 12:30-ig) – bárki jelentkezhet rá
2021. január 16. (9:00-től 12:30-ig) – bárki jelentkezhet rá


BIREG – Előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer Magyarországon 2021. január 1-től

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium – a szakmai érdekképviseletek javaslatára – 2021. január 1-től éles üzemben működteti a hazai közúti személy- és áruszállító vállalkozások fokozott védelme érdekében létrehozott előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszert (BIREG). Az erről szóló jogszabályt 2020. december 31-én hirdette ki a Kormány a Magyar Közlöny 298. számában ». A BIREG üzembentartói regisztrációja –– a hatékony működés érdekében – minden fuvarozót érint, ideértve a közösségi engedéllyel tevékenykedő EU-s – így a magyar – vállalkozókat is! Az ITM tájékoztatása szerint az ellenőrzések során az első hónapban a regisztrációt elmulasztókat vagy a hibás, hiányos regisztrációval közlekedőket csak figyelmezteti és tájékoztatja a feladataikról a hatóság, de februártól már bírsággal szankcionálják a szabálytalanul közlekedőket.

 

A BIREG rendszer hatékony, minden fuvarfeladatra kiterjedő ellenőrzést tesz lehetővé a bilaterális és CEMT engedéllyel végzett szállításoknál. Annak érdekében, hogy a harmadik országból érkező járművek mellett az EU tagállamainak – pl. lengyel, román, bolgár, litván stb. – fuvarozóit és az általuk végzett bilaterális vagy CEMT engedélyhez kötött fuvarokat is maradéktalanul nyomon követhesse a rendszer, a jogszabály a közösségi engedéllyel tevékenykedők regisztrációját is előírja a BIREG-ben. Ez a magyar fuvarozókat is érinti: az üzembentartóknak – illetve az általuk erre felhatalmazott személyeknek (pl. gépkocsivezető, fuvarszervező, adminisztrátor) a cég egyszeri előregisztrációját követően rögzíteniük kell az egyes Magyarországra irányuló fuvarfeladataik indítását (határátlépés előtt) és befejezését is (lerakodáskor). Ennek előkészítésére, a regisztráció elvégzésére, és a BIREG felületéhez hozzáférő, azt használó személyek kijelölésére és betanítására 1 hónap türelmi időszak áll rendelkezésre. 2021. január 31-ig az ellenőrzések során a hatóság elsősorban tájékoztatással, a hiányosságokra történő figyelmeztetéssel segíti az érintetteket.

2021. februártól a BIREG használatának elmulasztása az engedély nélkül végzett fuvarozással esik azonos elbírálás alá, így azzal megegyező szankciót von maga után. Mivel a jogszabály a fel- és lerakók számára is előírja a BIREG rendszerben generált visszaigazolás ellenőrzését – majd 2021. júliustól az elektronikus rendszer aktív alkalmazását is –, az engedélyek többszöri vagy szabálytalan felhasználása teljes egészében kizárható lesz a magyar fuvarpiacon.

Évtizedes piacvédelmi lemaradást pótolt a BIREG indításával a szakpolitika és a magyar Kormány – jelentette ki a rendszer jogszabályi hátterének kihirdetésekor Ignácz József Péter, az MKFE elnöke. – Az előzetes elektronikus engedélyregisztráció bevezetése lehetőséget biztosít arra, hogy minden, hazánkban végzett fuvarfeladatot ellenőrizhessenek a hatóságok, és szabálytalanság esetén eljárjanak a járművezető, a jármű üzembentartója vagy akár a le- és a felrakóhellyel szemben. A regisztrációs kötelezettséggel, a visszatartó erejű bírságokkal, a szabálytalan járművek visszatartásának következetes alkalmazásával, továbbá a fel- és lerakóhelyek felelősségének bevezetésével megteremtődött a lehetősége annak, hogy a magyar közúti személy- és áruszállítási piac teljes egészében kifehéredjen, a tisztességes, jogkövető magyar vállalkozásoknak ne kelljen versenybe szállniuk a csaló, a kiskapukat kereső konkurensekkel. Ez történelmi lehetőség arra, hogy a mára komoly károkat szenvedett magyar fuvarozói szektor megerősödjön, visszanyerje vezető pozícióját a hazai logisztikai szektorban.

Karmos Gábor, az MKFE főtitkára kiemelt jelentőségűnek tartja a BIREG indítását. „Az MKFE és a hazai érdekképviseletek arra kérik a hatóságokat, hogy a BIREG rendszer működtetése során határozottan lépjenek fel minden szabálytalanul – engedély nélkül – tevékenykedő fuvarozó vállalkozással szemben – szögezte le a főtitkár. – A hatóságoknak maradéktalanul élniük kell a jogszabály adta lehetőségekkel, ide értve a járművek visszatartását, a bírságok maradéktalan behajtását és akár a visszaeső cégek és járművezetőik kitiltását Magyarországról.

Mi történik, ha nem regisztrál?
2021. január 1. és január 31. között 2021. február 1. után
Ezen az időszakon belül kötelező regisztrálni! Ettől az időponttól kezdődően bírsággal sújtják a jogsértőket!
Ellenőrzés során a regisztrált adatok megfelelőségének és valódiságának vizsgálata történik.

Regisztráció elmaradása esetén az ellenőrök rögzítik a szükséges adatokat.

A közúti ellenőr kollégák tájékoztatnak, segítenek a felmerülő kérdések megválaszolásában.

Felhívják a cég és a gépkocsivezető figyelmét a rendszer használatából adódó kötelezettségekre.

Ellenőrzés során a regisztrált adatok megfelelőségének, valódiságának és hiánytalanságának vizsgálata történik.

A regisztráció bármely elemének vagy a határátlépés adatainak hiánya esetén az ellenőrök pótolják a hiányzó adatokat és bírsággal sújtják a jogsértőt.

A bírság összege megegyezik az engedély nélküli fuvarozás és a nem megfelelő engedélyhasználatból fakadó jogsértések bírságtételével.*

*A BIREG regisztráció hiánya 800.000 Ft, ha a fel- és lerakóhely nem látja el az ellenőrzési kötelezettségét 300.000 Ft.

A BIREG használatáról, az üzembentartói regisztráció menetéről és az egyes fuvarfeladatokra előírt adminisztrációról az ITM-től kapott információk alapján rövidesen részletes tájékoztatást adunk.

 

Forrás: MKFE Kommunikáció

 


AETR konferenciák 2021 január 9-én és 16-án

Az év legfontosabb AETR konferenciája (oktatása) EZÚTTAL ONLINE! MARADJ OTTHON VAGY AZ IRODÁDBAN! Kattints ide több információért!

Időpontok

2021. január 9. (9:00-től 12:30-ig) – bárki jelentkezhet rá
2021. január 16. (9:00-től 12:30-ig) – bárki jelentkezhet rá

A résztvételi díj fejenként: 6.800,- Ft + 0% áfa / fő.

Grátisz: 2 óra INGYENES gyakorlás az online tachográf szimulátoron, melynek értéke: 6.000, Ft + 0% áfa.
Jelentkezz a konferenciára! BÁRMELYIK időpontra jelentkezhetsz, amelyik szimpatikus neked.
Ha még nem regisztráltál, jelentkezz rá!
Keress meg ez ügyben minél előbb a +36 (70) 391-2885-ös telefonszámon vagy írj az info@aetr.hu email címre, amennyiben az oktatást szombati napra szeretnéd, ugyanis szép lassan telnek a helyek!

Maradj velünk! Tőlünk sok mindenre választ kapsz.

A munkaügy miatt pedig vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy kezelhess MINDEN munkaügyi szabályt.

 

Kuzma Ferenc és Nozdroviczky Sándor

Online tachograf szimulátor, TachografGURU, aetr.hu, Fuvarozók munkaideje

Kell-e tartanunk 45 perces szünetet 4,5 órányi tényleges vezetést követően?

Mindig meg kell tartani a szünetet?

Oktatásokon mindig be szoktam mutatni a következő példát, mivel úgy tapasztaltam, hogy amikor rákérdezek erre, akkor vagy nagy csönd a „válasz”, vagy nagyon bizonytalanná válnak a hallgatók.

A kérdés a következő!

A fenti ábrán látható 4,5 órányi vezetési időt követően ki kell-e vennie a járművezetőnek a 45 perces szünetet?

Mielőtt kapásból rávágnád, hogy „igen”, előbb gondold végig! Miként rendelkezik a jogszabály a szünettel kapcsolatban?

Az „561-es” rendelet II. Fejezet 7. cikke a következőt mondja:

„Négy és fél óra vezetési időszak eltelte után a járművezetőnek legalább 45 perces megszakítás nélküli szünetet kell tartania, kivéve, ha pihenőidőt tart.”

Nagyon egyszerűen tehát, ha a fenti példában a járművezető a 4,5 órás vezetését követően napi pihenőidőt kezdene meg, akkor nem szükséges kivennie a 45 perces szünetet. Egyből megkezdhetné a napi pihenőidőt, ahogy az az alábbi ábrán látható. A két dolog tehát ilyen értelemben kompatibilis egymással.

Nos, ez idáig nagyon egyszerűen hangzik. Az is! De nézzünk egy összetettebb példát, amikor nem ennyire egyértelmű a dolog! Nézzük meg a következő ábrát, hogy miként lehetne alkalmazni ezt a szabályt egy kicsit „komplikáltabb” esetben!


 

AETR online konferenciák 2021

Az év legfontosabb AETR konferenciája (oktatása) EZÚTTAL ONLINE! MARADJ OTTHON VAGY AZ IRODÁDBAN! Kattints ide több információért!

Időpontok

2021. január 9. (9:00-től 12:30-ig) – bárki jelentkezhet rá
2021. január 16. (9:00-től 12:30-ig) – bárki jelentkezhet rá

 


Komplikáltabb eset

A fenti ábrán azt látjuk, hogy a járművezető vezet 2 órát, aztán kivesz egy 15 perces szünetet, utána 1 órát rakodik, vezet 2,5 órát, majd készenlétben van 2 órát, ami után 30 perc szünet következik, végül vezet még 4,5 órát.

Tehát, ebben az esetben kiveszi az osztott szüneteit (15 és 30 perc), majd azt követően levezet még egy 4,5 órányi szakaszt.

Az, gondolom, most már egyértelmű számodra, hogy a 4,5 órányi utolsó vezetési szakaszt követően már nem szükséges a 45 perces szünet kivétele, amennyiben a járművezető megkezdi a pihenőidejét.

Ami fontosabb, hogy mit tegyen abban az esetben, ha többet már nem akar vezetni a 30 perces szünetet követően. Vajon akkor is ki kell vennie azt a 30 percnyi szünetet?

A válasz az, hogy a jogszabály értelmében nem! A 2 órányi készenléti időt követően megkezdhetné a napi pihenőidejét.

Boncolgassuk tovább ezt a dolgot!

Mi van akkor, ha a 2 órányi készenlétet követően a járművezető rakodási tevékenységet folytat, mondjuk 1,5 órát? Hogyan kéne eljárnia ebben az esetben?

 


 

AETR online konferenciák 2021

Az év legfontosabb AETR konferenciája (oktatása) EZÚTTAL ONLINE! MARADJ OTTHON VAGY AZ IRODÁDBAN! Kattints ide több információért!

Időpontok

2021. január 9. (9:00-től 12:30-ig) – bárki jelentkezhet rá
2021. január 16. (9:00-től 12:30-ig) – bárki jelentkezhet rá

 


További boncolgatás

Nézzük meg az ábrát, hogy ez miként nézne ki!

Jól látható, hogy a járművezetőnek ebben az esetben sem szükséges az osztott szünet második részét kivennie, mivel napi pihenőidőt kezd meg.

Az ne tévesszen meg, hogy nem közvetlenül a vezetési időszakot követően teszi ezt meg! A szünet megkezdése és az egyéb tevékenység végzése (kivéve a vezetést, természetesen) felcserélhető: azaz, megkezdhetné a 2,5 órás vezetési ciklust követően közvetlenül is a szünetet, és az egyéb tevékenységék végén is (a példában a készenlét és a munkavégzés után). De ha a végén teszi ezt, akkor, mivel napi pihenőidőt kezd meg, már nem szükséges a 30 percet is kivennie.

Abban az esetben, ha a járművezető a napi pihenőidő megkezdése előtt még akármennyit is vezetni szeretne, akkor természetesen a 30 perces szünetet is ki kell vennie a vezetés megkezdése előtt. Az alábbi ábra (példa) azt mutatja meg, hogy a járművezető a 2 órás készenlétet követően még vezetni akar 1 órát (de ez lehetne az előző példához hasonlóan a 1,5 órás egyéb munka után is, ez most mindegy, most a rakodás helyett vezetne még). Ebben az esetben természetesen az 1 órás vezetés megkezdése előtt ki kell vennie a maradék 30 perces szünetet is.

A „kell-e tartanunk 45 perces szünetet 4,5 órányi tényleges vezetést követően?” kérdésre adott válasz tehát az, hogy:

 • igen, ha a járművezető utána még akármennyit is vezetni szeretne majd, figyelve arra, hogy legkésőbb az újabb vezetési időszak megkezdése előtt ezt tegye meg,
 • igen, de nem kötelező közvetlenül a vezetést követően megkezdenie a szünetet, annak kivétele előtt akár rakodhat vagy más munkát végezhet, készenlétben lehet, stb.,
 • nem, ha a vezetési időszakot követően már nem fog vezetni, hanem pihenőidőt kezd meg (akár közvetlenül, akár még egyéb tevékenységek beiktatása – kivéve vezetés – után).

 


AETR konferenciák 2021 január 9-én és 16-án

Az év legfontosabb AETR konferenciája (oktatása) EZÚTTAL ONLINE! MARADJ OTTHON VAGY AZ IRODÁDBAN! Kattints ide több információért!

Időpontok

2021. január 9. (9:00-től 12:30-ig) – bárki jelentkezhet rá
2021. január 16. (9:00-től 12:30-ig) – bárki jelentkezhet rá

A résztvételi díj fejenként: 6.800,- Ft + 0% áfa / fő.

Grátisz: 2 óra INGYENES gyakorlás az online tachográf szimulátoron, melynek értéke: 6.000, Ft + 0% áfa.
Jelentkezz a konferenciára! BÁRMELYIK időpontra jelentkezhetsz, amelyik szimpatikus neked.
Ha még nem regisztráltál, jelentkezz rá!
Keress meg ez ügyben minél előbb a +36 (70) 391-2885-ös telefonszámon vagy írj az info@aetr.hu email címre, amennyiben az oktatást szombati napra szeretnéd, ugyanis szép lassan telnek a helyek!

Maradj velünk! Tőlünk sok mindenre választ kapsz.

A munkaügy miatt pedig vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy kezelhess MINDEN munkaügyi szabályt.

 

Kuzma Ferenc és Nozdroviczky Sándor

Online tachograf szimulátor, TachografGURU, aetr.hu, Fuvarozók munkaideje

Vezetési idő 1 vagy 2 órával történő meghosszabbítása a Mobilitási Csomag értelmében – hogyan kell ezt értelmezni?

A vis maior kiegészítése a 12. cikk értelmében

A Mobilitási Csomagban van egy pont, ami szintén MINDEN ÁRUSZÁLLÍTÓRA érvényes lehet, legyen az belföldi vagy nemzetközi, azonban, egyrészt, ezt is kevesen tudják, másrészt, ez sem mindegy, hogyan alkalmazod.

Nézzük meg, miről van szó!

A kérdéses pont a Mobilitási Csomag jogszabályából van (AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2020/1054 RENDELETE, 2020. július 15.). Az aktuális pont pedig az 1. cikk, 11-es paragrafusa, ami az 561-es rendelet 12-ik cikkét egészíti ki, ami a vis maior. Így szól:

 „A 12. cikk a következő bekezdéssel egészül ki: 

Amennyiben ez nem veszélyezteti a közúti közlekedés biztonságát, a járművezető kivételes körülmények között eltérhet továbbá a 6. cikk (1) és (2) bekezdésétől, valamint a 8. cikk (2) bekezdésétől is azért, hogy a napi és a heti vezetési időt legfeljebb egy órával túllépve elérje a munkáltató működési központját vagy saját tartózkodási helyét, hogy ott heti pihenőidőt vegyen ki.

Ugyanezen feltételek mellett a járművezető legfeljebb két órával túllépheti a napi és heti vezetési időt, feltéve, hogy 30 perces, megszakítás nélküli szünetet tartott közvetlenül az annak érdekében meghosszabbított vezetési idő előtt, hogy elérje a munkáltató működési központját vagy saját lakóhelyét, hogy ott heti pihenőidőt vegyen ki.

A járművezetőnek a menetíró készülék adatrögzítő lapján, a menetíró készülékből kinyomtatott lapon vagy a munkalapon legkésőbb az úticél elérésekor vagy egy megfelelő megállóhelyre történő megérkezéskor kézzel fel kell tüntetnie az ilyen jellegű eltérések okát.

A vezetési idő meghosszabbításának időtartamát kompenzálni kell egy, a kérdéses hetet követő harmadik hét vége előtt bármely másik pihenőidővel egyben megtartott, a vezetési idő meghosszabbításával egyenértékű pihenőidővel.”

Hogyan értelmezzük ezt?

Szedjük pontokba, úgy könnyebb lesz átlátni a dolgot! Figyelem! Mivel a Mobilitási Csomag egyetlen pontja sem vonatkozik a buszos vállalkozásokra (személyszállítás), így értelemszerűen ez a pont is, amiről beszélünk, csak az áruszállító vállalkozásokat és azok gépkocsivezetőit érinti!

 1. Először is, ahogy a bevezetőben elmondtam, ez a kiegészítés az eredeti, 561-es rendelet 12-ik cikkére vonatkozik, azaz, a vis maior-ra. Ezt fontos megérteni, mivel a jogalkotó itt azt akarta tudtunkra adni, hogy az itt olvasható pont is csak kivételes esetben alkalmazható (épp ez a vis maior lényege). Ezt aztán külön ki is hangsúlyozza, amikor azt írja, hogy “kivételes körülmények között”. Ezt most nem részletezem, ezek a különböző vis maior esetek.
 2. Azt mondja ez a pont, hogy a 6. cikk 1-es és 2-es bekezdése, valamint a 8. cikk 2-es bekezdése az, ami változtatható. Itt természetesen az 561-es rendelet ezen cikkeiről van szó, hiszen maga a Mobilitási Csomag legnagyobb részt arról szól, hogy az 561-es rendelet és a 165/2014-es EU rendelet (tachográf-rendelet) több pontját módosítják valamennyire. Az egyik pont itt a napi/heti vezetési időkről, a másik pedig a napi pihenőidőkről szól. Fontos megérteni, hogy ez UTÓBBIT miért említi a jogszabály! Ezt nemsokára elmagyarázom.
 3. Egyik lehetőségként meghosszabbíthatod a napi vezetési idődet (ami alapesetben 9 óra lehet, most tekintsünk el attól, hogy egy héten kétszer lehet 10 óra, mert az alapesetben NEM ebbe a pontba ütköző dolog, de természetesen ez a hosszabbítás ARRA is vonatkozna) és a heti vezetési idődet is 1 órával. Fontos, hogy a jogszabály megemlíti a heti vezetési idő meghosszabbítását is, azaz, adott esetben az lehet 57 óra is (és a napi lehet 10 vagy max 11, egyetlen esetben). Ha ezt nem említené meg a jogszabály, akkor csak annyi lenne érvényes, hogy a napi vezetési időt meghosszabbíthatnád, tehát, lehetne akár 11 óra is, de a heti akkor is csak 56 lehetne. De NEM ezt mondja a szabály.
 4. A kétheti vezetési időt NEM hosszabbíthatod meg. Az továbbra is csak maximum 90 óra lehet.
 5. Ezen pont szerint ezt a kivételes eltérést csak abban az esetben alkalmazhatod, ha visszaérve a telephelyre majd hazamenve heti pihenőt fogsz tartani (hiszen a jogszabály így szól: “hogy ott heti pihenőidőt vegyen ki”). Tehát, ha szükséges, meghosszabbítod a napi vezetési idődet (és így a hetit is, ha pont így jön ki), de csak akkor, ha ez szükséges ahhoz, hogy visszaérj a telephelyre és utána megkezdd a heti pihenőidődet. Más esetre ez a szabály NEM alkalmazható.
 6. A napi pihenőidőhöz annyiban van köze a dolognak, hogy ha nem említené a jogszabály, akkor lehet, hogy bajba kerülnél (annak ellenére, hogy csak akkor alkalmazhatod a szabályt, ha heti pihenőt fogsz megkezdeni, ahogy írtam). Ez leginkább a 2 órás vezetési idő meghosszabbításánál lesz majd jobban érthető. Ott fogok mondani majd egy példát, és világos lesz, miről van szó.
 7. A másik opció az, hogy NEM 1 órával, hanem akár legfeljebb 2 órával is meghosszabbíthatod a napi vezetési idődet (és ezáltal akár a hetit is). Szélsőséges esetben, mivel más megkötés nincs, ez akár azt is jelentheti, hogy ha amúgy egy héten kétszer “büntetlenül” meghosszabbítottad a vezetési idődet 10 órára, akkor ezek közül az egyik esetében (ha pont akkor jön ki úgy, hogy heti pihenőt fogsz kivenni) akár 12 óra is lehet a napi vezetési időd és akár 58 óra a heti.
 8. Ez utóbbinak feltétele az, hogy MIELŐTT ezt a legfeljebb 2 óra vezetést alkalmaznád, ELŐTTE kell tartanod egy legalább 30 perces szünetet.
 9. És akkor a példa, hogy miért említi meg a jogszabály a napi pihenőidő megszegésének lehetőségét a felemelt vezetési idővel párhuzamosan. Mondjuk, reggel 5-kor kezdesz. Itt kezdődik a 24 órás szabályod. Ez azt jelenti a jelenleg érvényes 561-es rendelet értelmében, hogy legkésőbb MÁSNAP reggel 5-ig BE KELL FEJEZNED az újabb napi pihenőidőt. Tehát, AKÁRMELYIKET is kezdenéd meg, a 24 órás szabályt NEM szeghetnéd meg. Ha tehát CSAK annyi lenne a Mobilitási Csomag tárgyalt paragrafusában, hogy megnövelheted a vezetési idődet akár 2 órával is, akkor NEM biztos, hogy ez beleférne abba, hogy 24 órán belül legyen egy érvényes napi pihenőidőd (amit aztán hetire terjesztesz ki). Tehát, reggel 5-kor kezdesz, és úgy adódik a dolog, hogy nem végzel a rendelkezésedre álló maximum 15 órán belül (hogy legyen legalább egy 9 órás érvényes pihenőd, függetlenül attól, hogy ez majd HETI pihenővé válik – akkor is meg kell lennie ebből 24 órán belül legalább 9 órának). Tehát, érvényesíted a 2 órás plusz vezetési időt (vis maior, stb.). Előtte kell a 30 perces szünet, így szélsőséges esetben akár 17,5 órára is kitolódhat a napi tevékenységed (amiből 12 óra lehet max a vezetési időd). Viszont, így másnap 5-ig csak 6,5 óra érvényes pihenőidőd lenne a minimum 9 helyett. Na, EZÉRT mondja azt ezen pont, hogy ha kiterjeszted a vezetési idődet, akkor azzal automatikusan a pihenőidődet is kiterjesztheted. Különben ez NEM lenne automatikus, és úgy kellene megcsinálni a vezetési idő kiterjesztését, hogy a napi pihenő akkor is 9 óra kell, hogy legyen, minimum! Szerencsére, nem ez a helyzet. Ebben a példában tehát a következő pihenőidőt 5 óra helyett elegendő, ha 7:30-ig fejezed be, és akkor is rendben lesz.
 10. Ezt a vezetési idő meghosszabbítást (akár az 1 órát, akár a 2 órát, amik valószínűleg a 10 órán felül lesznek, de ez egyáltalán nem biztos, mert lehet, hogy pont úgy jön ki, hogy ez már a harmadik lenne a héten) a legközelebbi pihenőhelyre érve fel kell jegyezni a korongra vagy a kinyomatra. Mint a többi vis maior esetében.
 11. Nagyon FONTOS! Ezt a meghosszabbított vezetési időt (bármelyiket, a fentiek szerint) legfeljebb 3 héten belül, egybefüggően vissza kell pótolni pihenővel, ami legalább olyan hosszú kell, hogy legyen, mint a vezetési idő volt (1 vagy 2 óra), és ezt hozzá kell kapcsolni minimum egy csökkentett napi pihenőidőhöz.
 12. Szintén nagyon fontos! A Mobilitási Csomag  jogszabály egy uniós jogszabály, ami a vezetési idő esetleges meghosszabbításáról szól, vis maior esetén. Semmilyen formában nem ír arról, hogy a MAGYAR 1988-as év is Tv.-ben leírt napi munkaidőt ez meghosszabbíthatja-e vagy sem. Tehát, emiatt az esetleges napi vezetési idő hosszabbítás miatt a napi munkaidő nem növekedhet meg!!! Az maximum 12 óra lehet továbbra is.
 13. Csak egy halk megjegyzés. Azt, ugye látod, hogy ez a vezetési idő meghosszabbítás NEM azonos a hetente legfeljebb 2 alkalommal engedélyezett, legfeljebb 10 órás napi vezetési idővel. Az egy régóta érvényes szabály, amit bármikor alkalmazhatsz. Ez egy attól független, ELTÉRŐ szabály, amit úgy kell értelmezni és alkalmazni, ahogy azt fentebb kifejtettem. Amiért kicsit kusza lehet, az az, hogy a két dolog akár időnként összekapcsolódhat, ha éppen úgy jön ki.

Gyakorlati segítség

Mivel az augusztus 20-tól hatályos jogszabály ezen pontja MINDEN áruszállítást végző vállalkozást érint (akár belföldezik, akár nemzetközizik), ezért ezt is (és a többi pontot is) leprogramoztuk a TachografGURU rendszerünkben, hogy JOGSZABÁLYKÖVETŐK legyünk. Ezt például a Túlvezetés nevű menüpontban kezeltük le:

 

De természetesen MINDEN pontot lekezeltünk rendszerünkben a Mobilitási Csomag jelenleg aktuális pontjaiból. Ilyen például az is, amikor a gépkocsivezető nem írja vissza a kártyára a szabadságot, pihenőt, betegállományt. Ezt a rendszer automatikusan jegyzőkönyvezi, mivel, augusztus 20-tól kezdve ez már sajnos, szabálysértésnek minősül.

Ez például így jelenik meg a TachografGuru Szabálysértési jegyzőkönyvében:

 • Azok az ügyfeleink, akik maguk használják a TachografGURU programot, egy részletesebb tájékoztatást kapnak ezekről a változásokról a programban (hogy miként kell ezeket megcsinálni, lekövetni).
 • Azon ügyfeleink számára, akiknek mi magunk készítjük a kiértékelést, nem kell ezzel foglalkozniuk, megoldjuk nekik.
 • Akik MÉG NEM ügyfeleink, azoknak pedig lehetőségük van most előfizetni a TachografGURU programra, hogy ezt a szabályt betartsák és betartassák. Ehhez Nozdroviczky Sándort kellene megkeresni a +36 (70) 413-9623 vagy (30) 951-9856 telefonszámok valamelyikén, vagy emailben a tachografguru@gmail.com email címen.
 • FONTOS! A Tacho2Safe univerzális letöltőkre is van most egy akciónk, szintén a fenti elérhetőségeken tudsz érdeklődni, vagy meg tudod rendelni egyenesen a webshopból, erre a linkre kattintva. Ez a legelterjedtebb letöltő eszköz, ami univerzálisan használható MINDEN típusú tachográf készülékhez. Folyamatos frissítés az új típusú tachográfokhoz is (pl. VDO 3.0)! Magyar nyelvű leírás, dokumentáció és menük. 

 


Oktatások!!! AETR és Mobilitási Csomag!

Itt az év utolsó időszaka, ami sajnos vagy nem sajnos, az “éves kötelező” oktatásokról is szól. Ezúttal, ahol ez szükséges, kiegészítve a Mobilitási Csomag oktatásáról is (persze, ez nem mindenhol kell).

Koronavírus ide vagy oda, ezt az  “éves kötelező” oktatást a hatóság ugyanúgy elvárja, mint eddig. Erre az oktatásra most KÉTFÉLE lehetőséget tudunk biztosítani.

FIGYELEM!

Amennyiben szombatra szeretnéd kérni az oktatást, akkor a jelenleg még rendelkezésre álló időpontok a következők (ezek hamarosan betelnek):

 • Október 31.
 • November 14.
 • November 28.
 • December 5.

 

 1. Jelenleg már 11 olyan cég van, akinél ONLINE formában fogjuk megtartani az oktatást (ezek egy része már lezajlott). Ezt a Zoom rendszerén keresztül tesszük meg, amihez mindenkinek küldünk egy rövid ismertetőt, a technikai feltételekről. Ez nagyon egyszerű, igazából okos telefonon is működik, de azért ennél egy kicsit profibbra vesszük a dolgot. Jelentkezz az ONLINE oktatásra, ha a koronavírus miatt máshogy nem kivitelezhető nálatok.
 2. Eddig 9 cég jelezte, hogy ők szeretnék az eddigi, “hagyományos” módon megtartatni az oktatást (ebből már 3 megvolt). Reméljük, ezt továbbra is sikerül kivitelezni, egyenlőre nem tudok erre vonatkozó korlátozó intézkedésről.

Kuzma Ferenc AETR szakértő – Gastland előadás 2019 január

Keress meg ez ügyben minél előbb a +36 (70) 391-2885-ös telefonszámon vagy írj az info@aetr.hu email címre, amennyiben az oktatást szombati napra szeretnéd, ugyanis szép lassan telnek a helyek!

Maradj velünk! Tőlünk sok mindenre választ kapsz.

A munkaügy miatt pedig vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy kezelhess MINDEN munkaügyi szabályt.

 

Kuzma Ferenc és Nozdroviczky Sándor

Online tachograf szimulátor, TachografGURU, aetr.hu, Fuvarozók munkaideje

Betegállomány és szabadság rögzítése augusztus 20-tól – ezt sokan nem tudják!!!

A Mobilitási Csomag egy fontos pontja, amit talán nem ismersz…

Van egy pont az új EU rendeletben, ami a Mobilitási Csomagként ismert (maga rendelet ide kattintva tölthető le egyébként, ha még nem tetted meg, töltsd le), ami talán elkerülte a figyelmedet, pedig elég fontos lehet, ha elkezdik ellenőrizni. MINDEN ÁRUSZÁLLÍTÁSSAL FOGLALKOZÓ SZEMÉLYT ÉRINT, nem csak a nemzetköziseket.

LEHETSÉGES, hogy a későbbiekben ez akár komolyabb bírságot is eredményezhet. JELENLEG ezt nem tudom még megmondani, mert még 1 hónap sem telt el a hatályba lépéstől számítva, és gondolom, valamennyi türelmi idő is van. EZÉRT NEM ÁRT EZT A PONTOT MEGÉRTENI ÉS FELKÉSZÜLNI RÁ!


Miről van szó? Nézzük előbb a jogszabályi részt!

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU)
2020/1054 RENDELETE

“11. A 34. cikk a következőképpen módosul:

( … )

b) az (5) bekezdés b) pontja a következőképpen módosul:

i. a iv. alpont helyébe a következő szöveg lép:

„iv. a jel alatt: szünet, pihenőidő, éves szabadság vagy betegszabadság,”;

 

Na most, az a jogszabályi rész, ami itt módosításra került, a már jól ismert 165/2014/EU rendelet (“tachográf-rendelet”) 34. cikke, ahogy ezen jogszabály bekezdése írja. A 165-ös, augusztus 20-ig hatályos pontja eddig a következőképpen szólt:

iv. a jel alatt: megszakítás vagy pihenőidő.

Eredetileg tehát csak a megszakítást (szünetet) és a napi/heti pihenőket kellett rögzíteni a kártyán (visszaírni) vagy a korongon (üres korongok rajzolása). Mint látható, idén augusztus 20-tól ez két további tevékenységgel egészült ki, nevezetesen azzal, hogy nem csak a pihenőidőt és szünetet (vagy megszakítást, ami ugyanaz) kell VISSZAÍRNI a kártyára vagy berajzolni üres korongokra, hanem azt is a gépkocsivezető kötelezettsége rögzíteni, ha éves szabadságon vagy betegállományban volt.

Azért ez egy FONTOS kitétel, azt gondolom, bár könnyű átsiklani felette.

A gyakorlatban tehát mostantól az a feladata a sofőrnek, hogy, amikor

 • szünetet tart (megszakítást),
 • napi vagy heti pihenőidőt tölt,
 • éves szabadságát tölti, vagy
 • betegszabadságról jön vissza,

akkor ezeket utólag visszaírja a menetíróba vagy korongokon rögzítse (a szünetet természetesen még akkor, amikor épp azt tölti).


Hogyan kell ezt megtenni?

A jogszabály nem részletezi ezt, de a következőképpen kell ezt megtenni:

 1. A sofőr menet közben rögzíti a szüneteket, ez eddig is így volt, megfelelő módkapcsoló használattal. Ez korongos és kártyás járműre egyaránt igaz.
 2. A napi vagy heti pihenőidőt a kártya behelyezésekor VISSZAÍRJA a sofőr a kártyára. Ha ez megvan, ezzel további teendő nincs.
 3. Amennyiben valaki csak korongos járművet vezet, akkor a napi  pihenőidőt UGYANAZON A KORONG rögzíti, amennyiben lehetséges, vagy azon kezdi meg és ha szükséges, akkor egy másik korongon folytatja (ha pl. mondjuk este 8-kor végzett). A heti pihenőidőt is megkezdi ugyanazon a korongon, amin végzett, majd további ÜRES korongokon folytatja. Ezeket nem részletezem, az AETR könyvben és egyéb cikkekben, előadásokban ezt már unalomig ismételtem.
 4. Ha a sofőr ÉVES SZABADSÁGRA megy vagy BETEGÁLLOMÁNYBAN van, akkor ezt KÖVETŐEN, amikor visszajött, az egész időszakot PIHENŐKÉNT visszaírja a kártyára, majd utána készít egy NYOMTATÁST erről az időszakról, és ráírja a szalagra, hogy "éves szabadság" vagy "betegállomány", aláíratja, lepecsételteti ezt a munkáltatójával, betegállomány esetén csatolja hozzá az esetleges orvosi jelentéseket is, és ezeket 28 napig magánál tartja. 28 nap után leadja a vállalkozásnak, aki ezeket 3 évig megőrzi.
 5. A fenti 4-es pontra vonatkozóan, amennyiben a sofőr KORONGOS tachográfot használ, akkor ezekre az időszakokra annyi korongot kell kitöltenie, ahány napot szabadságon vagy betegállományban volt. MINDEGYIK korongra írja rá, hogy "éves szabadság" vagy "betegállomány". Ezeket a korongokat ugyanúgy írja alá, mint a pihenő korongokat. Javasolt ezen korongok összetűzése és az esetleges orvosi igazolások hozzátűzése is.
NAGYON FONTOS, HOGY EZEKET AZ IDŐSZAKOKAT A VÁLLALKOZÁS SEMMIKÉPP NE IGAZOLJA TEVÉKENYSÉGIGAZOLÓ LAPPAL! EZT A GÉPKOCSIVEZETŐNEK KELL MEGTENNIE A FENTEBB RÉSZLETEZETT MÓDON, AMIT A VÁLLALKOZÁS IS IGAZOL, SZINTÉN A FENT EMLÍTETT MÓDON.


Ellenőrzés a vállalkozás részéről

Mivel az augusztus 20-tól hatályos jogszabály ezen pontja MINDEN áruszállítást végző vállalkozást érint (a többi csak leginkább a nemzetközi fuvarban dolgozókat), ezért ezt is (és a többi pontot is) leprogramoztuk a TachografGURU rendszerünkben.

 • Azok az ügyfeleink, akik maguk használják a TachografGURU programot, egy részletesebb tájékoztatást kapnak ezekről a változásokról a programban (hogy miként kell ezeket megcsinálni, lekövetni).
 • Azon ügyfeleink számára, akiknek mi magunk készítjük a kiértékelést, nagyon fontos, hogy MINDEN ESETBEN ADJÁK LE, a letöltésekkel, korongokkal együtt, hogy egy adott hónapban melyik sofőr, mikor volt betegállományban vagy szabadságon. Ez NEM CSAK a munkaügyi lista szabályos elkészítése miatt szükséges, hanem azért is, mert beépítettük a rendszerbe a fentebb kifejtett pontok figyelését, és a program automatikusan szabálysértési jegyzőkönyvet készít arról, ha a fenti pontok valamelyike megszegésre került. Muszáj volt ezt belefejlesztenünk, mivel csak így tudjuk biztosítani a jogszabályban foglaltak betartását.
 • Akik MÉG NEM ügyfeleink, azoknak pedig lehetőségük van most előfizetni a TachografGURU programba való becsatlakozásra, hogy ezt a szabályt betartsák és betartassák. Ehhez Nozdroviczky Sándort kellene megkeresni a +36 (70) 413-9623 vagy (30) 951-9856 telefonszámok valamelyikén, vagy emailben a tachografguru@gmail.com email címen.
 • FONTOS! A Tacho2Safe univerzális letöltőkre is van most egy akciónk, szintén a fenti elérhetőségeken tudsz érdeklődni, vagy meg tudod rendelni egyenesen a webshopból, erre a linkre kattintva. Ez a legelterjedtebb letöltő eszköz, ami univerzálisan használható MINDEN típusú tachográf készülékhez. Folyamatos frissítés az új típusú tachográfokhoz is (pl. VDO 3.0)! Magyar nyelvű leírás, dokumentáció és menük. 

 


Oktatások

Itt az év utolsó időszaka, ami sajnos vagy nem sajnos, az “éves kötelező” oktatásokról is szól. Ezúttal, ahol ez szükséges, kiegészítve a Mobilitási Csomag oktatásáról is (persze, ez nem mindenhol kell).

Koronavírus ide vagy oda, ezt az  “éves kötelező” oktatást a hatóság ugyanúgy elvárja, mint eddig. Erre az oktatásra most KÉTFÉLE lehetőséget tudunk biztosítani.

 1. Jelenleg már 7 olyan cég van, akinél ONLINE formában fogjuk megtartani az oktatást. Ezt a Zoom rendszerén keresztül tesszük meg, amihez mindenkinek küldünk egy rövid ismertetőt, a technikai feltételekről. Ez nagyon egyszerű, igazából okos telefonon is működik, de azért ennél egy kicsit profibbra vesszük a dolgot. Jelentkezz az ONLINE oktatásra, ha a koronavírus miatt máshogy nem kivitelezhető nálatok.
 2. Eddig 9 cég jelezte, hogy ők szeretnék az eddigi, “hagyományos” módon megtartatni az oktatást. Reméljük, ezt sikerül kivitelezni, bár nem igazán tudok erre vonatkozó korlátozó intézkedésről.

Keress meg ez ügyben minél előbb a +36 (70) 391-2885-ös telefonszámon vagy írj az info@aetr.hu email címre, amennyiben az oktatást szombati napra szeretnéd, ugyanis szép lassan telnek a helyek!

Maradj velünk! Tőlünk sok mindenre választ kapsz.

A munkaügy miatt pedig vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy kezelhess MINDEN munkaügyi szabályt.

 

Kuzma Ferenc és Nozdroviczky Sándor

Online tachograf szimulátor, TachografGURU, aetr.hu, Fuvarozók munkaideje

Korm. rendelet a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól

Szeptember 1-től hatályos…

Az alábbiakban a 2020. szeptember 1.-től hatályos új Kormányrendeletből olvashatsz egy rövid kivonatot, és le is töltheted a jogszabályt.

DE ELŐTTE MÉG, MIVEL MÁR TÉNYLEG NEM SOK MARADT BELŐLÜK…


Végkiárusítás!!!

A Mobilitási Csomaggal új jogszabályok lépnek életbe, amit szeretnénk teljes egészében “lekövetni”, ahogy eddig is tettük az évek során: érthető, EMBERI NYELVEN elmagyarázni mindenkinek az új szabályokat.

Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megtenni, ha Ebook, illetve egyéb, elektronikus formában tesszük elérhetővé a kiadványokat. Ráadásul, ennek révén teljes egészében kiiktatható a személyes kontaktus MINDEN formája.

Még van raktáron pár tucat NYOMTATOTT könyv mind a 4 könyvből, igaz, könyvenként már kevesebb, mint 100 db, van, ahol csak 50 darab van. A fenti cél miatt VÉGKIÁRUSÍTÁST rendezek, hogy a maradék nyomtatott kiadványokat bárki nagyon kedvező áron megszerezhesse.

Ha elfogynak, TÖBBET NEM NYOMTATUNK BELŐLÜK.

Ezért egy ELKÉÉÉÉPESZTŐ AKCIÓT hirdetünk a következő termékekre:

MINDEN, JELENLEG MÉG KAPHATÓ KÖNYVRE A KÉSZLET EREJÉIG 50% KEDVEZMÉNY!!!


408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól

Az alábbiakban olvashatod a jogszabályi kivonatot, illetve, letöltheted a rendeletet.

 

Kivonatok a legújabb kormányrendeletünkből a jelenlegi helyzetre

 

408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet

a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól

 

A Kormány az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (1b) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 9. §, a 10. § és a 19. § tekintetében az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a 16. § tekintetében az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény 15. § (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 

1. Általános rendelkezések

1. §

(1)   E rendelet hatálya a magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott nem hivatalos célú határátlépésre terjed ki.

(2)   E rendelet alkalmazásában a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik,

a)      aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja, illetve

b)     aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes, Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja,

c)      aki magyarországi sportszervezetnek a sportról szóló törvény szerinti versenyzője, illetve sportszakembere, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére,

d)     aki a külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen magyarországi sportszervezet általi – névre szólóan kiadott – meghívással, illetve delegálással részt vevő személy, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére.

(3)   E rendelet hatálya nem terjed ki

a)      a teherforgalomban történő határátlépésre,

b)     a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény 6/A. § (2) bekezdése szerinti hivatalos útlevéllel történő határátlépésre, valamint

c)      arra a személyre, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen (a továbbiakban: fertőzés) átesett.

(4)   E rendelet alkalmazásában hivatalos célú határátlépés a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából történő határátlépés.

 

6.§ (2) bekezdés:

e)     a fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban, amelynek célja a fuvarfeladat kiindulópontjára (munkavégzés megkezdésének helyszínére) történő eljutás vagy az ilyen munkavégzést követően személyforgalomban történő hazatérés, ha ezt a munkáltató által kiállított igazolás tanúsítja,

 

Ingázók

10. §

(1)   A külpolitikáért felelős miniszter által – a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésben – meghatározott szomszédos állam polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek.

(2)   Az (1) bekezdés szerint Magyarország területén tartózkodó személy Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül köteles tartózkodni, és köteles Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni.

(3)   A külpolitikáért felelős miniszter által az (1) bekezdés alapján meghatározott országgal szomszédos, Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül élő magyar állampolgárok a szomszédos ország területéről visszatérve korlátozás nélkül beléphetnek, ha külföldi tartózkodásuk időtartama nem haladta meg a 24 órát, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el.

 

21. § Ez a rendelet 2020. szeptember 1-jén lép hatályba.

 

A teljes rendelt erről a linkről tölthető le.

 

 

Mindenképpen gondoskodni kell arról, hogy a járművezetőknél legyen vállalkozás által kiállított igazolás, s ha nem tehergépjárművel lép be, akkor legyen nála GKI kártya, és digitális tachográf kártya, esetleg fuvarlevél (CMR) bár ezek nem kötelezőek, de bizonyíték kell arra vonatkozóan a határlépésnél, hogy járművezetők, akik munkát felvenni térnek haza.

 

Ugyanakkor a belépés korlátozott:

A tranzit-teherforgalom a tavasszal kijelölt és rendszeresített tranzitútvonalakon és határátkelőkön zavartalanul folyik, illetve még néhány határátkelő a megyei rendőri szervek saját belátása szerint ezen felül nyitva van. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től kapott kedd déli tájékoztatás szerint szeptember 1-jén 00:00 órától (az augusztus 31-i állapothoz képest) az alábbi határátkelőkön rendeltek el korlátozásokat:

 • Rédics (SLO-H): csak a két szomszédos ország között engedélyezett a teherforgalom. Tranzitálni itt nem lehet.
 • Rábafüzes (A-H): csak a két szomszédos ország között engedélyezett a teherforgalom. Tranzitálni itt nem lehet.
 • Vámosszabadi (SK-H): teljes határzár teherforgalomban
 • Sátoraljaújhely (SK-H): IX. 2-tól csak a két szomszédos ország között engedélyezett a teherforgalom. Tranzitálni itt nem lehet.
 • Drávaszabolcs (HR-H): teljes határzár teherforgalomban
 • Barcs (HR-H): csak a két szomszédos ország között engedélyezett a teherforgalom. Tranzitálni itt nem lehet.

 

Alább a szeptemberi HU korlátozás

Órarendes kibontásban az alábbiak szerint alakul a nehéz-tehergépjárművek szeptemberi tilalmi időszaka Magyarországon:

 • 2020. szeptember   5. (szombat) 22:00 órától
 • 2020. szeptember 12. (szombat) 22:00 órától
 • 2020. szeptember 19. (szombat) 22:00 órától
 • 2020. szeptember 26. (szombat) 22:00 órától
  • szeptember   6. (vasárnap) 22:00 óráig: ÉRVÉNYBEN
  • szeptember 13. (vasárnap) 22:00 óráig: ÉRVÉNYBEN
  • szeptember 20. (vasárnap) 22:00 óráig: ÉRVÉNYBEN
  • szeptember 27. (vasárnap) 22:00 óráig: ÉRVÉNYBEN

Maradj velünk! Tőlünk sok mindenre választ kapsz.

A munkaügy miatt pedig vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy kezelhess MINDEN munkaügyi szabályt.

 

Kuzma Ferenc és Nozdroviczky Sándor

Online tachograf szimulátor, TachografGURU, aetr.hu, Fuvarozók munkaideje

Mobilitási Csomag augusztus 20 – fontos ismeretek!

Több lépcsőben lép életbe a Mobilitási Csomag

A Mobilitási Csomag első rendelkezései 2020 augusztus 20-án lépnek életbe. Célja nagy vonalakban, hogy javítsa a járművezetők munkakörülményeit a Közösség valamennyi országában.

A jogalkotók elképzelése az volt, hogy a szabályozások szakaszosan lépjenek életbe, aminek köszönhetően a szállítmányozási vállalkozásoknak elegendő idejük lesz arra, hogy teljesen felkészüljenek a változásokra. Ezért a Mobilitási Csomag rendelkezései több lépcsőben lépnek
hatályba, az első rendelkezések idén Augusztus 20-ától érvényesek.

Készítettem egy összefoglalót a Mobilitási Csomagról (kisokost), egyfajta "gyorstalpalót", amit te is letölthetsz, és elolvashatsz.

Ezt MINDENKÉPP TEDD MEG 2020. augusztus 20-ig! (Alul letölthető.)

Végkiárusítás!!!

A Mobilitási Csomaggal új jogszabályok lépnek életbe, amit szeretnénk teljes egészében “lekövetni”, ahogy eddig is tettük az évek során: érthető, EMBERI NYELVEN elmagyarázni mindenkinek az új szabályokat.

Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megtenni, ha Ebook, illetve egyéb, elektronikus formában tesszük elérhetővé a kiadványokat. Ráadásul, ennek révén teljes egészében kiiktatható a személyes kontaktus MINDEN formája.

Még van raktáron pár tucat NYOMTATOTT könyv mind a 4 könyvből, igaz, könyvenként már kevesebb, mint 100 db, van, ahol csak 50 darab van. A fenti cél miatt VÉGKIÁRUSÍTÁST rendezek, hogy a maradék nyomtatott kiadványokat bárki nagyon kedvező áron megszerezhesse.

Ha elfogynak, TÖBBET NEM NYOMTATUNK BELŐLÜK.

Ezért egy ELKÉÉÉÉPESZTŐ AKCIÓT hirdetünk a következő termékekre:

MINDEN, JELENLEG MÉG KAPHATÓ KÖNYVRE A KÉSZLET EREJÉIG 50% KEDVEZMÉNY!!!

Figyelem! Ez az akció csakis a KÉSZLET EREJÉIG tart!!! Utána ezek a rendkívüli, egyedi kedvezmények tovább már NEM érhetők el (mint ahogy maguk a nyomtatott könyvek sem).

NE HAGYD KI EZT A LEHETŐSÉGET! SZÓLJ AZ ISMERŐSÖDNEK IS RÓLA! HA KÉSŐN DÖNT, AKKOR MÁR LEMARAD RÓLA!

 

 

MINDEN KÖNYV FÉLÁRON, AMÍG A KÉSZLET TART!

 


Töltsd le a Mobilitási Csomag kisokost!

Főbb pontokban a Mobilitási Csomag a következőkről szól:
 • A heti pihenőidőre, a pihenőhelyekre és a több fős személyzet tagjait (négykezes) megillető szünetekre vonatkozóan nem egyértelműek a szabályok. Ezeket módosították néhol.
 • A járművezetők hazatérésére vonatkozó szabályok hiánya eltérő értelmezésekhez és végrehajtási gyakorlatokhoz vezet a tagállamokban, ezért szabályozni kellett.
 • Nemzetközi áruszállítási viszonylatban kívánatos a rendszeres heti pihenőidőre vonatkozó rendelkezések oly módon történő kiigazítása, hogy a gépkocsivezetők a rendszeres heti pihenőidőre otthonukba érjenek, úgy, hogy minden csökkentett heti pihenőidőért teljes kompenzációban részesüljenek. Ez a lehetőség nem alkalmazandó a személyszállítást végző cégekre.
 • Biztonságos és védett parkolók kialakítása folyamatosan.
 • Változások a kompszabályban bizonyos esetekben.
 • Vis maior (váratlan, előre nem látott események) kezelése.
 • A jelenlegi és intelligens menetíró rendszerekben rejlő lehetőségeket maximálisan ki kell használni, az intelligens menetíró készülékeket pedig kötelezővé kell tenni a bizonyos súlyt meghaladó, és bérmunkában vagy díjazás ellenében nemzetközi szállításban részt vevő könnyű haszongépjárművek esetében is (2,4 tonna feletti járművek).
 • Azokban a járművekben, amelyekben nincs intelligens menetíró készülék, a határnál lévő vagy a határon való átlépést követő lehető legközelebbi megállóhelyen rögzíteni kell a tagállam határán való átlépést a menetíró készülékben.
 • Az áruszállítás eltér a személyszállítástól. Ezért a Bizottságnak fel kell mérnie, hogy javasolni kell-e megfelelőbb szabályokat a személyszállításra vonatkozóan. Ez a jogszabály NEM a személyszállítást végző cégekről szól.
 • A közúti ellenőrzések végzése során a hatóságok azt vizsgálják, hogy a gépkocsivezetők megfelelően betartották-e az ellenőrzés napján és az azt megelőző 56 napon a vezetési- és pihenőidőket. (Tehát, a jelenlegi aznapi + 28 napi elszámolási kötelezettség 56 napra változik.)
 • A kabotázs tevékenységek szabályozása.

Kattints ide és töltsd le a Mobilitási Csomag kisokost! Augusztus 20-tól pár dolog már hatályba lép!!!

 


Maradj velünk! Tőlünk sok mindenre választ kapsz.

A munkaügy miatt pedig vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy kezelhess MINDEN munkaügyi szabályt.

 

Kuzma Ferenc és Nozdroviczky Sándor

Online tachograf szimulátor, TachografGURU, aetr.hu, Fuvarozók munkaideje

« Older posts